7.1 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΤα λαχανικά που πρέπει και δεν πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας...

Τα λαχανικά που πρέπει και δεν πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας – από λάχανο μέχρι καρότα – Monomaxos

Το μαρούλι Iceberg το οποίο είναι γνωστό για το χαμηλότερο περιεχόμενο θρεπτικών συστατικών σε σχέση με άλλα είδη μαρούλι και φύλλων, έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα. Περιέχει λίγες ποσότητες βιταμινών Α, C και Κ και είναι χαμηλότερο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συγκριτικά με άλλα μαρούλια.

Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε μαρούλι

Το μαρούλι Iceberg είναι καλύτερο να καταναλώνεται ωμό σε σαλάτες και σάντουιτς για να διατηρήσει την τραγανή υφή του. Αναπτύσσεται καλύτερα όταν δεν μαγειρεύεται καθώς το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει τα θρεπτικά συστατικά του.

Λαχανικά και βιταμίνες

Τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών όπως Α, C, Κ και Ε, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Η λήψη βιταμινών από τη διατροφή μας είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης φυτοχημικά τα οποία μπορούν να προστατεύσουν από διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Λαχανικά και φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μπορούν να προστατέψουν από φλεγμονές, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο του εντέρου. Λαχανικά όπως ο αρακάς, η γλυκοπατάτα, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Λαχανικά και υδατάνθρακες

Τα χορταστικά λαχανικά όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν υδατάνθρακες που προσφέρουν ενέργεια και φυτικές ίνες.

Το μαγείρεμα των λαχανικών είναι καλύτερο να γίνεται με ελάχιστο ψήσιμο ή βράσιμο για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά τους.

Κατάλογος με τα πιο θρεπτικά λαχανικά: αρακάς (6 γρ), γλυκοπατάτα (4 γρ), λαχανάκια Βρυξελλών (3,9 γρ) και μπρόκολο (2,6 γρ) ανά 100 γραμμάρια.

Μαγείρεμα λαχανικών

Τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά παρέχουν θρεπτικές ουσίες, με τα κατεψυγμένα να διατηρούν τη διατροφική τους αξία. Κατά το μαγείρεμα, είναι καλύτερο να τα μαγειρεύουμε με ελάχιστο ψήσιμο ή βράσιμο για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά συστατικά.

Ορισμένα κονσερβοποιημένα λαχανικά μπορεί να έχουν μειωμένη ποσότητα βιταμινών λόγω της διαδικασίας κονσερβοποίησης. Κατά το μαγείρεμα, προτιμήστε το βράσιμο σε ατμό αντί του τηγανίσματος ή του ψησίματος με λάδι.

Το σημαντικό είναι να διατηρούμε την υγεία μας μέσω της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών όπως τα λαχανικά.

Η Επιστήμη της Φυτικής Διατροφής δημοσιεύτηκε από την DK στις 27 Ιουνίου

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια