Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, στις 11:40 τοπική ώρα (18:40 ώρα Ελλάδας). Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην αίθουσα του κεντρικού κτιρίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.
Συζήτηση για τα διμερή θέματα
Η ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να είναι «σφικτή», καθώς οι συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν πολλές διμερείς επισκέψεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, με αξιολόγηση του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών να προγραμματίζεται μετά τη συνάντηση.
Θετικά βήματα για το Κυπριακό
Σημαντικό είναι ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα του Κυπριακού. Κυβερνητική πηγή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία». Η Αθήνα δείχνει ικανοποίηση για την τρέχουσα συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό.
Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας
Αύριο, Τρίτη, στις 18:00 τοπική ώρα (01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας), έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ένα έργο που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Κύπρο. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι δεν αναμένονται γεωπολιτικά ρίσκα κατά την υλοποίηση του έργου και ότι έχει γίνει συμφωνία σχετικά με τον οικονομικό επιμερισμό.
Σημαντικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό
Οσον αφορά το Μεσανατολικό, κυβερνητική πηγή υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ψήφισε πρόσφατα υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είναι άδικο να κατηγορείται η χώρα για πτυχές του παλαιστινιακού ζητήματος. Η Ελλάδα έχει συντονιστεί με πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Αξιολόγηση της συνάντησης
Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δεν εξαρτάται από τις αμερικανικές εκλογές. Μετά τη συνάντηση, θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα και θα εξετάσουμε την έκταση των θεμάτων. Σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις στη Μέση Ανατολή, η δυνατότητα να συνομιλούμε για όλα αυτά τα ζητήματα είναι μια θετική κατάκτηση και βοηθά στην αποφυγή κλιμάκωσης».