Τζορτζ Όργουελ
Ο Έρικ Άρθουρ Μπλερ (αγγλικά: Eric Arthur Blair, 25 Ιουνίου 1903 – 21 Ιανουαρίου 1950), πιο γνωστός με το ψευδώνυμό του Τζωρτζ Όργουελ, υπήρξε ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Βρετανούς συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους του 20ού αιώνα. Το έργο του διακρίνεται για την καθαρή και σαφή γραφή του, την ευαισθησία του απέναντι στις κοινωνικές ανισότητες και την αντίθεσή του στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, καθώς και την αφοσίωσή του στον δημοκρατικό σοσιαλισμό.
Ο Όργουελ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς χρονικογράφους της αγγλικής κουλτούρας της εποχής του, με τη δουλειά του να περιλαμβάνει κριτικές λογοτεχνίας, ποίηση, μυθιστορήματα και πολεμικές ανταποκρίσεις. Τα πιο γνωστά έργα του είναι το δυστοπικό μυθιστόρημα «1984» (1949) και η αλληγορική νουβέλα «Η Φάρμα των Ζώων» (1945).
Ο όρος οργουελικός
Η επιρροή του Όργουελ συνεχίζει να είναι εμφανής στη μαζική και πολιτική κουλτούρα, με τον όρο “οργουελικός” να έχει εισαχθεί στο παγκόσμιο λεξιλόγιο. Μαζί με αυτόν, αρκετοί νεολογισμοί του, όπως οι «Ψυχρός Πόλεμος», «Μεγάλος Αδελφός», «Αστυνομία Σκέψης», «Δωμάτιο 101», «διπλή σκέψη» και «έγκλημα σκέψης», έχουν γίνει ευρέως αναγνωρίσιμοι.
Με αφορμή μια από τις πιο χαρακτηριστικές του φράσεις, ο Αρκάς στέλνει τη σημερινή του καλημέρα, αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνεις ότι ο κύριος στόχος του Newspeak είναι να περιορίσει το εύρος της σκέψης; Στο τέλος θα κάνουμε το έγκλημα της σκέψης κυριολεκτικά αδύνατο, επειδή δεν θα υπάρχουν λέξεις για να το εκφράσουν». Ο ίδιος προσθέτει: «Πόσο προφητικό».