8.4 C
Athens
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΦωτιές: Η καπνίλα μπορεί να προκαλέσει 12.000 επιπλέον θανάτους ετησίως

Φωτιές: Η καπνίλα μπορεί να προκαλέσει 12.000 επιπλέον θανάτους ετησίως

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον 12.000 θανάτους ετησίως, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αυτού του φαινομένου, ιδίως σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νότια Αμερική, η Ευρώπη και τα βόρεια δάση της Ασίας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, η υπερθέρμανση έχει οδηγήσει σε αύξηση σχεδόν 16% της έκτασης που καίγεται παγκοσμίως μεταξύ 2003 και 2019. Οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τη σύνδεση τους με τις δασικές πυρκαγιές, συγκρίνοντας τις με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εκκαθάριση γης.

Επικίνδυνες Συνθήκες

Η μελέτη, υπό την καθοδήγηση του Δρ Chae Yeon Park από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών της Ιαπωνίας, εκτιμά ότι σχεδόν 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την εισπνοή καπνού από πυρκαγιές, ο οποίος περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια γνωστά ως PM2.5. Αυτά τα σωματίδια είναι ικανά να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος.

Η επίδραση της υπερθέρμανσης στους θανάτους αυτούς ήταν δύσκολο να καθοριστεί, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις μπορεί να περιορίσουν την εξάπλωση τους.

Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρία διαφορετικά μοντέλα παγκόσμιας βλάστησης και φωτιάς, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με ένα μοντέλο που δεν περιλάμβανε τις σύγχρονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με αύξηση των θανάτων από εισπνοή PM2.5.

Σοβαρές Επιπτώσεις στην Υγεία

Η καθηγήτρια Hilary Bambrick, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, υπογράμμισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνες και παρατεταμένες συνθήκες ρύπανσης από καπνό κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του 2019 και 2020, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους και ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Αυτή η μελέτη αναδεικνύει μόνο έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη προετοιμασία του μέλλοντος», τόνισε η Bambrick.

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, επιβεβαίωσε ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών, κυρίως σε περιοχές όπως η Αυστραλία, η Σιβηρία και οι αφρικανικές σαβάνες. Ο Seppe Lampe από το Vrije Universiteit Brussel (VUB) ανέφερε ότι, αν και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που τροποποιούν το τοπίο συμβάλλουν στη μείωση της έκτασης που καίγεται, η επίδραση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να αυξάνεται, με τον καθηγητή Wim Thiery να σημειώνει ότι το ποσοστό αύξησης της καμένης έκτασης λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται κάθε χρόνο.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο

Πρόσφατα σχόλια