Η οικονομία της Ισλανδίας παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την υιοθέτηση μιας μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας χωρίς μείωση των μισθών, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη.
Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας αυξήθηκε κατά 5%, κατατάσσοντάς την δεύτερη μετά τη Μάλτα μεταξύ των πλούσιων ευρωπαϊκών οικονομιών, σύμφωνα με το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της χώρας, που ήταν σχεδόν 2% την περίοδο 2006-2015.
Από το 2020 έως το 2022, το 51% των εργαζομένων στην Ισλανδία αποδέχτηκε τη μείωση των ωρών εργασίας, περιλαμβάνοντας και την τετραήμερη εβδομάδα. Οι δύο δεξαμενές σκέψης που διεξήγαγαν τη μελέτη εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο σήμερα.
Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας, το οποίο ήταν στο 3,4% πέρυσι, αποτελεί ένδειξη της ζωτικότητας της οικονομίας της, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αυτονομίας και την Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda). Το ΔΝΤ αναμένει μια ελαφρά αύξηση στο 3,8% φέτος και το επόμενο έτος.
Πέρυσι, η Ισλανδία κατέγραψε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ποσοστό ανεργίας της ήταν ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ανέφεραν το Ινστιτούτο Αυτονομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Alda.
«Αυτή η μελέτη αποδεικνύει μια πραγματική ιστορία επιτυχίας: οι μειωμένες ώρες εργασίας έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή σε πολλούς δείκτες», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής στην Alda.
Σε δύο μεγάλες δοκιμές μεταξύ 2015 και 2019, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα στην Ισλανδία εργάζονταν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών. Οι δοκιμές αυτές περιλάμβαναν 2.500 άτομα, δηλαδή περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την περίοδο. Στόχος ήταν η διατήρηση ή αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε σταθερή ή αυξήθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας, ενώ η ευημερία των εργαζομένων βελτιώθηκε δραματικά, με βελτιώσεις σε τομείς όπως το αντιληπτό άγχος, η εξουθένωση, και η ισορροπία υγείας και εργασίας.
Μετά τις δοκιμές, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορα πειράματα με την τετραήμερη εβδομάδα παγκοσμίως, όπως μια επιτυχημένη δοκιμή το 2022 σε 33 εταιρείες, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει σημαντικά βραδύτερη ανάπτυξη στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος, λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης και της επιβράδυνσης της αύξησης των τουριστικών δαπανών, όπως αναφέρθηκε σε αξιολόγηση τον Ιούλιο.