Δύο χρόνια έχουν περάσει από την ανάρτηση της συνταγής για το φτηνό πιτόγυρο (ή σουβλάκι, ανάλογα με την περιοχή) από τον δημοφιλή YouTuber, Τζος Γουάϊσμαν, ο οποίος έχει 9,6 εκατομμύρια συνδρομητές και πολλές συνταγές εμπνευσμένες από την κουλτούρα του ελληνικού φαγητού.
Η συνταγή με τίτλο “The $2 Gyro | But Cheaper” προκάλεσε το ενδιαφέρον, καθώς προσπαθεί να δείξει πώς μπορεί κάποιος να ετοιμάσει ένα σουβλάκι με μόλις 2 δολάρια, τη στιγμή που σε πολλές ελληνικές ταβέρνες στις ΗΠΑ η τιμή του φτάνει έως και 10 δολάρια. Στην Ελλάδα, οι τιμές των τυλιχτών σουβλακιών είναι επίσης σε ανοδική πορεία, πλησιάζοντας τα 4,5 με 5 ευρώ.
Η αύξηση αυτή οφείλεται στα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια των καταστημάτων, καθώς και στις αυξήσεις τιμών στα κρέατα και σε άλλα υλικά. Αυτό ενδεχομένως να μας οδηγήσει στην επιλογή του «σπιτικού» σουβλακιού, αγοράζοντας τα υλικά από το σούπερ μάρκετ. Σκεφτείτε κρέας, σάλτσες, φρέσκα λαχανικά και, φυσικά, πίτες!
Ωστόσο, το βίντεο του Τζος Γουάϊσμαν σχετικά με τις τιμές των υλικών φαίνεται να είναι ξεπερασμένο, καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2022, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και αλλού. Ένα σημαντικό σημείο που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι ο Τζος φτιάχνει τις πίτες για τα σουβλάκια του ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, χρησιμοποιώντας αλεύρι, μαγιά, νερό και καστανή ζάχαρη, τις οποίες ψήνει στον φούρνο του.
Αυτή η προσέγγιση μειώνει σημαντικά το κόστος της συνταγής, ενώ παραγγέλνει το κρέας από τον «δικό του» κρεοπώλη, γεγονός που του επιτρέπει να έχει καλύτερη ποιότητα και τιμή. Όσον αφορά τις (φρέσκιες) τηγανιτές πατάτες που προσθέτει στο σουβλάκι, προτιμούμε να μην σχολιάσουμε, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ιεροσυλία για τους παραδοσιακούς λάτρεις του σουβλακιού!