18 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονCOP29: Ποιες προκλήσεις και ευκαιρίες φέρνει η σύνοδος του ΟΗΕ για την...

COP29: Ποιες προκλήσεις και ευκαιρίες φέρνει η σύνοδος του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Η COP29, η σύνοδος για το κλίμα που διοργανώνει ο ΟΗΕ αυτόν τον μήνα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, έχει χαρακτηριστεί ως «η COP της κλιματικής χρηματοδότησης», καθώς ο κύριος στόχος της είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση που θα υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες στην προσαρμογή τους στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης.

Η συζήτηση αναμένεται να είναι απαιτητική, ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και ενδέχεται να αποσύρει ξανά τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού. Αυτή η συμφωνία ορίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το τέλος του αιώνα δεν θα πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η διεθνής κοινότητα θα κληθεί επίσης να προχωρήσει στην υλοποίηση συμφωνιών που είχαν επιτευχθεί σε προηγούμενες συνόδους.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters, και θα καλύψει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Χρηματοδότηση

Το κεντρικό θέμα των φετινών διαπραγματεύσεων είναι ο «NCQG», ή Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος. Αυτός ο όρος αναφέρεται στο ποσό της χρηματοδότησης που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το τέλος του έτους, όταν λήγει η δέσμευση για 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Από το 2020, οι πλούσιες χώρες έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους μόνο σε περιορισμένο βαθμό, γεγονός που έχει εντείνει την καχυποψία των φτωχότερων χωρών, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Καθώς η COP29 επιδιώκει να θέσει πολύ υψηλότερους στόχους για τα επόμενα χρόνια, οι αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση δεν μπορεί να προέρχεται αποκλειστικά από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους. Αντ’ αυτού, προτείνουν ένα πιο σύνθετο σχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του δανειστικού συστήματος, ώστε να μειωθούν οι οικονομικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ασαφές παραμένει το ποσοστό της ετήσιας χρηματοδότησης που θα καλύπτεται από κρατικούς προϋπολογισμούς. Επίσης, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αν χώρες με ισχυρή ανάπτυξη, όπως η Κίνα και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου, θα πρέπει να συμβάλλουν, όπως προτείνουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση πρέπει να φτάσει σε επίπεδα μερικών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ωστόσο αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν ότι ο αριθμός θα περιοριστεί σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο των «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων».

Μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα

Στην περυσινή σύνοδο στο Ντουμάι, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε για πρώτη φορά στην «μετάβαση» από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια, χωρίς ωστόσο να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους.

Από τότε, η κατανάλωση και οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, η Ναμίμπια και η Γουιάνα να εκδίδουν άδειες για νέες γεωτρήσεις.

Οι διαπραγματευτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο η COP29 να καταλήξει σε σαφή χρονοδιαγράμματα για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, αν και ορισμένες χώρες ενδέχεται να πιέσουν για διακοπή της κατασκευής νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ορυκτό κάρβουνο.

Στη σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η πρόοδος που έχει γίνει στην τριπλασιασμό της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διπλασιασμό της ενεργειακής αποδοτικότητας, ως μέτρα περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Αγορά άνθρακα

Οι κυβερνήσεις αναμένουν να διευκρινίσουν τους κανόνες για την εμπορία πιστώσεων εκπομπών άνθρακα, οι οποίες προκύπτουν από τη διατήρηση δασών και άλλων φυσικών αποθηκών άνθρακα.

Αυτές οι πιστώσεις αποδίδονται σε κάθε χώρα ως προαιρετικό μέτρο αντιστάθμισης των εκπομπών τους και μπορούν επίσης να πωλούνται σε ανοιχτές αγορές.

Ο επιχειρηματικός τομέας προσβλέπει από την COP29 να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας και περιβαλλοντικής ακεραιότητας για τα έργα που εμπίπτουν στον Μηχανισμό Πιστώσεων της Συμφωνίας του Παρισιού (PACM).

Μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι το πώς θα καθορίζονται τα πρότυπα από τον φορέα που επιβλέπει τον PACM, καθώς και αν οι πιστώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται πριν από την αγοραπωλησία τους και εάν μπορούν να ανακληθούν.

Διαφάνεια

Το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις θα υποβάλουν στη σύνοδο τις πρώτες εκθέσεις προόδου σχετικά με τις κλιματικές δράσεις πριν από την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, αν και παραμένει άγνωστο πόσες θα το κάνουν.

Νέοι εθνικοί στόχοι αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για μείωση των εκπομπών άνθρακα υπολείπονται σημαντικά των απαιτούμενων στόχων.

Απώλειες και Ζημιές

Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας στην COP27 στην Αίγυπτο για την υποστήριξη των φτωχών χωρών με τα κόστη των κλιματικών καταστροφών, περίπου 660 εκατομμύρια δολάρια έχουν κινητοποιηθεί μέσω του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών, το οποίο θα έχει έδρα στις Φιλιππίνες.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή ζητούν επιπλέον πόρους για το ταμείο.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο