9.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠοιες είναι οι επιδιώξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πίσω από τη σφοδρή τους...

Ποιες είναι οι επιδιώξεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πίσω από τη σφοδρή τους αντιπαράθεση;

Η νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, φαίνεται να επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το ΠΑΣΟΚ να αναβιώνουν τον παλαιό διπολισμό. Η σύγκρουση που ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζεται με ένταση, έχει ως αφορμή την τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη για την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά υποδηλώνει και τις πολιτικές στρατηγικές των δύο «μονομάχων».

Ο κοινός παρανομαστής της σφοδρής αντιπαράθεσης είναι η συνειδητοποίηση ότι ο διπολισμός συγκεντρώνει δυνάμεις και ενισχύει τους δύο πόλους, αποδυναμώνοντας τους υπόλοιπους. Αυτό που τους χωρίζει είναι η φιλοσοφία και οι πολιτικοί τους στόχοι.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σκοπός της είναι να πείσει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μοναδική δύναμη σταθερότητας, με ένα σαφές σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση της χώρας σε όλους τους τομείς.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί να αμφισβητήσει την κυβερνητική πολιτική, με στόχο να ενισχύσει το ΠΑΣΟΚ και να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν από την παράταξη στις εκλογές του 2019 και 2023, ψηφίζοντας ΝΔ.

Η πίεση της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ

Στρατηγικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, επί Νίκου Ανδρουλάκη, επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού», προσθέτοντας κατηγορίες για μίμηση ανύπαρκτων «λεφτόδεντρων» και επικρίσεις σχετικά με την προτεινόμενη ρύθμιση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση 7.700 γιατρών και νοσηλευτών από το ΕΣΥ.

Η πίεση από την κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδει, καθώς προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου στον ΣΚΑΪ 100.3 ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι 7.500 θα φύγουν» δημιούργησε αντιδράσεις, με κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν τις διαφορετικές γραμμές εντός του ΠΑΣΟΚ. Η Διαμαντοπούλου αναγκάστηκε να διευκρινίσει τη δήλωσή της, ενώ προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν τις φήμες περί εσωτερικών διαφορών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «δεν είναι λογικό να νομοθετείς χωρίς σοβαρή προετοιμασία», αναφερόμενος στην προτεινόμενη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας ότι «απλά έχουμε έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Πέντε λόγοι που η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε σε απορρύθμιση του ΕΣΥ

Αρμόδια στελέχη κοινωνικής ασφάλισης εξηγούν τους πέντε λόγους για τους οποίους η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική φυγή 7.700 υγειονομικών από τα νοσοκομεία, οδηγώντας σε απορρύθμιση του ΕΣΥ:

  1. Η τροπολογία, αν και δεν παρέχει αναδρομική υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), σε συνδυασμό με το άρθρο 62 του ν. 2084/1992, θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να εξαγοράσουν χρόνο για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Η εξαγορά γίνεται με 3,60% επί του κατώτατου μισθού, δηλαδή περίπου 4.302 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, επιτρέποντας την άμεση αποχώρηση 12 ετών ασφάλισης από το ΕΣΥ.
  2. Η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και οι ευνοϊκοί όροι εξαγοράς χρόνων ασφάλισης θα οδηγούσε πολλούς υπαλλήλους να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης στα 62.
  3. Όσοι γεννήθηκαν έως το 1962 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα με πλήρη σύνταξη, ενώ όσοι γεννήθηκαν το 1963 ή 1964 θα έχουν δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη.
  4. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΛΚ, ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό) εκτιμάται σε περίπου 12.200 άτομα εντός δύο ετών, εκ των οποίων περίπου 7.700 θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα, καθώς είναι άνω των 62 ετών. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συντάξεις, ποσό που θα έπρεπε να καλυφθεί με περικοπές άλλων δαπανών.
  5. Η τροπολογία θα αποστερούσε ανθρώπους από τα δημόσια νοσοκομεία και τις υπόλοιπες μονάδες του ΕΣΥ, μεταφέροντας τους στην ελεύθερη αγορά.
Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο