Η σούπα γλυκοπατάτας είναι ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, ειδικά όταν ο καιρός κρυώνει. Οι γλυκοπατάτες, με την γλυκιά τους γεύση, αποτελούν ένα εξαιρετικά ευέλικτο υλικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτή τη συνταγή, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με την σημερινή σούπα, η οποία γίνεται ακόμη πιο νόστιμη με την προσθήκη τραγανού καπνιστού μπέικον. Είμαστε σίγουροι ότι θα τη λατρέψετε!
Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες
240 γρ. πράσα
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 κλωνάρια φρέσκια μαντζουράνα
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
50 γρ ελαιόλαδο
20 γρ. βούτυρο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
70 γρ. φρέσκια κρέμα γάλακτος
Αλάτι για γεύση
Για γαρνίρισμα
4 φέτες καπνιστό μπέικον
8 φέτες ψωμί
Ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα σε σκόνη
Ελαιόλαδο
www.soniaperonaci.it
Εκτέλεση
Αρχίζουμε κόβοντας την άκρη του πράσου (εκεί που είναι οι ρίζες) και το πιο σκληρό πράσινο μέρος σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε το πράσο σε ένα τηγάνι με βούτυρο και ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με τα πράσα, ανακατεύοντας για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών και αλάτι, και αφήνουμε να μαγειρευτούν με το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου 20 λεπτά.
Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν, προσθέτουμε τα φύλλα θυμαριού και μαντζουράνας. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και χτυπάμε με ένα μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία και κρεμώδη υφή. Αν υπάρχει πολύς ζωμός, αφαιρούμε τον περιττό με μια κουτάλα και τον κρατάμε στην άκρη. Στο τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος (προαιρετικά) και την καπνιστή πάπρικα.
Για το γαρνίρισμα, κόβουμε 8 φέτες ψωμί, τις τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος, τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίγανη, και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για περίπου 5 λεπτά. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ένα λεπτό στρώμα νερού και τις φέτες μπέικον. Αφήνουμε το νερό να εξατμιστεί και το λίπος να λιώσει, γυρίζουμε τις φέτες μπέικον και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές. Τοποθετούμε το μπέικον σε πιατέλα και το κρατάμε στην άκρη. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα, προσθέτουμε μια φέτα τραγανό μπέικον και μερικά φύλλα θυμάρι στο κέντρο του πιάτου. Συνοδεύουμε με τραγανό ψωμί.
Σημειώσεις
Η πυκνότητα της σούπας μπορεί να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Όταν ανακατεύετε τις πατάτες, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο ζωμό και προσθέστε τον αργότερα, αν χρειαστεί, μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή συνοχή. Αν δεν έχετε καπνιστή πάπρικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκιά ή πικάντικη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας για γεύση.