21.7 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤεχνολογία«Μανχάταν 2.0: Μηχανές που Υπερβαίνουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη»

«Μανχάταν 2.0: Μηχανές που Υπερβαίνουν την Ανθρώπινη Νοημοσύνη»

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να θεωρείται από ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ ως το νέο πυρηνικό όπλο. Μια επιτροπή του Κογκρέσου έχει προτείνει μια πρωτοβουλία αντίστοιχη με το Πρόγραμμα Μανχάταν, με στόχο την ανάπτυξη μηχανών που θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη, προκειμένου η χώρα να διατηρήσει την τεχνολογική της υπεροχή και να ανταγωνιστεί την Κίνα στον τομέα αυτό.

Στην ετήσια έκθεσή της, η διακομματική Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας για την Κίνα υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των εταιρειών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από κρατικούς φορείς, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν παραθέτει συγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεων.

Ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, μέλος της επιτροπής και σύμβουλος της Palantir, η οποία παρέχει λογισμικό ανάλυσης δεδομένων σε κυβερνήσεις, δήλωσε στο Reuters: «Η ιστορία δείχνει ότι οι χώρες που εκμεταλλεύονται πρώτες τις περιόδους ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών μπορούν συχνά να ανατρέψουν την παγκόσμια ισορροπία ισχύος». Αναφερόμενος στην Κίνα, τόνισε ότι «τρέχει προς την Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη», δηλαδή μια γενιά μηχανών που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε διάφορους τομείς.

Ο Χέλμπεργκ επισήμανε επίσης ότι η εκπαίδευση νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας για τα ολοένα και μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων. Πρότεινε ότι η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για τα data centers θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, έχει επίσης ζητήσει κρατική χρηματοδότηση για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η εταιρεία χρηματοδοτείται κυρίως από τη Microsoft.

Η Επιτροπή Ανασκόπησης Οικονομίας και Ασφάλειας για την Κίνα ιδρύθηκε το 2000 και παρέχει ετήσιες εκθέσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Είναι γνωστή για τη σκληρή της στάση απέναντι σε ζητήματα οικονομικού και στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το ιστορικό Πρόγραμμα Μανχάταν της δεκαετίας του 1940, το οποίο απέκτησε νέα φήμη μετά την ταινία για τον διευθυντή του, Ρόμπερτ Όπενχαϊμερ, ήταν μια γιγάντια πολεμική συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης που οδήγησε στην ανάπτυξη των πρώτων πυρηνικών όπλων.

Το λογότυπο της OpenAI και το σήμα του ChatGPT

O πρωτοπόρος της τεχνολογίας OpenAI ζητά κρατικές ενισχύσεις (Reuters)

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο