Η μεγάλη ληστεία του Χίθροου, γνωστή και ως «το μεγάλο κόλπο», θεωρείται δικαίως η μεγαλύτερη ληστεία του προηγούμενου αιώνα. Στις 26 Νοεμβρίου 1983, έξι άτομα εισέβαλαν σε μία αποθήκη με στόχο να κλέψουν 3 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, αλλά ανακάλυψαν έναν θησαυρό αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών σε χρυσό και πολύτιμα κοσμήματα.
Η εκτέλεση της ληστείας
Η ληστεία σχεδιάστηκε προσεκτικά για τρία χρόνια. Στις 6 το πρωί της 26ης Νοεμβρίου, οι ένοπλοι κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αποθήκη Brinks Mat στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του προσωπικού, τους απείλησαν με βενζίνη, δηλώνοντας ότι θα τους κάψουν αν δεν συνεργαστούν. Οι υπάλληλοι, τρομοκρατημένοι, παρέδωσαν τους κωδικούς των συστημάτων ασφαλείας.
Οι ληστές είχαν προγραμματίσει να πάρουν τα 3 εκατομμύρια λίρες και να φύγουν σε 10 λεπτά. Ωστόσο, όταν ανακάλυψαν ότι υπήρχε χρυσός και διαμάντια αξίας πολλών εκατομμυρίων, αποφάσισαν να παραμείνουν περισσότερο στην αποθήκη. Αν και το σχέδιο τους άλλαξε, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη καθώς έπρεπε να μεταφέρουν 10 τόνους χρυσού, αντί για χαρτονομίσματα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, γύρω στις 8:15 το πρωί, οι ληστές είχαν ολοκληρώσει τη «δουλειά» τους και είχαν φύγει με τον χρυσό. Ωστόσο, χρειάστηκαν 15 λεπτά για να μπορέσει ένας υπάλληλος να απελευθερωθεί και να καλέσει την αστυνομία. Η Σκότλαντ Γιάρντ ανέλαβε την υπόθεση και γρήγορα κατάλαβε ότι οι δράστες είχαν βοήθεια από μέσα, καθώς ο φύλακας της αποθήκης, Άντονι Μπλακ, είχε αργήσει να πάει στη δουλειά του εκείνη την ημέρα.
Η αποκάλυψη και οι συνέπειες
Ο Μπλακ προσαγάγεται για «φιλική κουβέντα» και τελικά ομολογεί τη συμμετοχή του στη ληστεία. Οι ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρντ συνέλαβαν στη συνέχεια τους Μπράιαν Ρόμπινσον και Μίκι Μάκαβοϊ, οι οποίοι είχαν κάνει αρκετά λάθη και είχαν τραβήξει την προσοχή της αστυνομίας. Η πολυτελής ζωή που άρχισαν να ζουν τους «έκαψε», καθώς ο Μάκαβοϊ αγόρασε μια βίλα και δύο ροτβάιλερ, ονομάζοντας τους «Brinks» και «Mat»!
Αν και οι δύο αυτοί ληστές συνελήφθησαν, οι υπόλοιποι τέσσερις δεν βρέθηκαν ποτέ. Η αστυνομία, ωστόσο, συνέλαβε και άλλους που εμπλέκονταν στην κλεπταποδοχή, όπως τον χρυσοχόο Τζον Πάλμερ, ο οποίος βρέθηκε με χρυσό στην κατοχή του. Παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, ο Πάλμερ αφέθηκε ελεύθερος, αλλά δολοφονήθηκε το 2015, με πολλούς να πιστεύουν ότι η δολοφονία του σχετίζεται με τη ληστεία.
Πολλοί από τους εμπλεκόμενους στη ληστεία και την κλεπταποδοχή κατέληξαν επίσης δολοφονημένοι. Ένας από αυτούς, ο Τσάρλι Γουίλσον, είχε αναλάβει να «ξεπλύνει» μέρος των κλοπιμαίων και δολοφονήθηκε το 1990. Ο χρυσοχόος Σόλι Ναχόουμ, που επιχείρησε να διακινήσει τον χρυσό, δολοφονήθηκε το 1998.
Από τους 10 τόνους χρυσού που κλάπηκαν, τρεις δεν έχουν βρεθεί ποτέ. Υπάρχουν φήμες ότι κατέληξαν σε χρυσοχόους που τα έλιωσαν και τα μετέτρεψαν σε κοσμήματα. Αρκετοί πιστεύουν ότι όλα τα χρυσά κοσμήματα που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1983 και μετά περιέχουν κομμάτια από τη ληστεία του Χίθροου. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή για την αστυνομία, καθώς ο χρυσός και οι φυσικοί αυτουργοί είναι ακόμα άφαντοι.