Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και να μετατρέψει αυτές τις επιτυχίες σε μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων και νέες φορολογικές ελαφρύνσεις. Αυτές οι προτεραιότητες αναμένονται να αποτυπωθούν στους οικονομικούς δείκτες και στον προϋπολογισμό του 2025. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος ότι η πίεση από τον επίμονο πληθωρισμό περιορίζει την ικανότητα των πολιτών να αισθάνονται αυτές τις αυξήσεις στην καθημερινότητά τους, ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, εξέπεμψε ένα μήνυμα «σεμνά και ταπεινά», εστιάζοντας στις μικροοικονομικές συνθήκες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Υπουργούς να επιδεικνύουν «απόλυτη συναίσθηση» της πραγματικότητας που βιώνουν οι πολίτες, λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, το οποίο επισκιάζει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. «Έχουν επιτευχθεί πολλά και η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει. Αυτό είναι εμφανές από τα δεδομένα. Ωστόσο, η αίσθηση που έχει μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν αντανακλά αυτή την πραγματικότητα. Πρέπει να το λάβουμε υπόψη», τόνισε.
Μιλώντας πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε τη σημασία της κατανόησης των μεγάλων οικονομικών δεικτών σε προσωπικό επίπεδο. «Μπορείς να δεις τα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά αυτά δεν λένε όλη την ιστορία, αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα, είτε πρόκειται για στεγαστικά δάνεια είτε για την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατανοεί ότι η πραγματική διαφορά έγκειται στο αν αυτή η αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους.
Στρατηγική κατά της ακρίβειας
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το 2027, ενώ παράλληλα εργάζεται για την αναχαίτιση της ακρίβειας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στην ενέργεια. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Δεκέμβριο, με σκοπό να επεκταθεί και στους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες, εφόσον οι τιμές στην αγορά ενέργειας παραμείνουν υψηλές. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από έκτακτη εισφορά στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού εξουδετέρωσης τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να μην μετακυλίονται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους ελέγχους σε 10.000 κωδικούς προϊόντων, επιβάλλοντας πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις.
Ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το σύνολο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην οικονομία και το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας, κατά την ψήφο του προϋπολογισμού του 2025 στις 15 Δεκεμβρίου. «Ο προϋπολογισμός αυτός απαντά στην ακρίβεια, στηρίζοντας διπλά το εισόδημα: μειώνοντας τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυξάνοντας τις αποδοχές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας θα απαιτήσει χρόνο.
Συνέχεια της αντιπαράθεσης με Ανδρουλάκη
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός συνέχισε την αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ κατά 2% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, επισημαίνοντας την έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης. Υπογράμμισε το κόστος των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνεπαγόταν αυτή η πρόταση, κατηγορώντας τη Χαριλάου Τρικούπη για «εύκολα ψέματα» και «πυροτεχνήματα δημαγωγίας», σε αντίθεση με το σοβαρό και τεκμηριωμένο σχέδιο της ΝΔ για μεταρρυθμίσεις και φροντίδα των πολιτών, το οποίο αποφέρει απτά αποτελέσματα.