13.3 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήCeleb News & ΚουτσομπολιάΑφράτα μελομακάρονα: Η μυστική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γεύση που εντυπωσιάζει

Αφράτα μελομακάρονα: Η μυστική συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για γεύση που εντυπωσιάζει

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προσφέρει μια συνταγή για νόστιμα και εύκολα μελομακάρονα, ιδανικά για να τα φτιάξετε ξανά και ξανά!

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κοφτές κανέλα
  • 2 ακέρωτα πορτοκάλια (ξύσμα)
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
  • Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία

  • Αρχικά, ζυγίστε όλα τα υλικά ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση, κάνοντάς σας τη διαδικασία πιο εύκολη και ευχάριστη.
  • Κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.

Η ζύμη

  • Σε ένα άλλο μπολ, συνδυάστε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χρησιμοποιώντας ένα σύρμα, ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Διαλύστε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.
  • Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, ανακατεύοντας αρχικά με το σύρμα και μετά με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη.
  • Αποφύγετε να ζυμώσετε υπερβολικά, ώστε τα μελομακάρονα να παραμείνουν αφράτα και να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.

Ζύμωμα – Πλάσιμο

  • Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης, σε μέγεθος καρυδιού, και πλάστε τις σε μπαλάκια. Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
  • Ελαφρώς πατήστε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε σχέδια και τρυπούλες, που θα βοηθήσουν στην απορρόφηση του σιροπιού.
  • Αφού πλάσετε τα πρώτα ταψιά, τοποθετήστε τα στο φούρνο.

Ψήσιμο

  • Ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά στους 160 ºC.
  • Θα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανά, και η μυρωδιά τους θα σας προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμα.
  • Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς. Μπορείτε να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες και να τα σιροπιάσετε σταδιακά καθώς τελειώνουν.
  • Τα ψημένα μελομακάρονα διατηρούνται σε αεροστεγές κουτί, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλούν.

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, αφήστε τα να βράσουν για 3 λεπτά.
  • Ξαφρίστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
  • Αφήστε το σιρόπι να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σιροπιάζουμε

  • Βουτήξτε τα μελομακάρονα στο σιρόπι, ένα-ένα, για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
  • Έτσι θα παραμείνουν μελωμένα και αφράτα, διαλύονται στο στόμα χωρίς να είναι σκληρά.
  • Αν προτιμάτε πιο σιροπιασμένα μελομακάρονα, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με σιρόπι.
  • Αφήστε τα να απορροφήσουν το σιρόπι καλά. Προτιμώ την πρώτη εκδοχή με λίγο σιρόπι.
  • Στο τέλος, πασπαλίστε τα με αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, όπως προτείνει το argiro.gr.
Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο