Πέτρες στις αμυγδαλές: Μια λιγότερο γνωστή πηγή πόνου
Όταν σκεφτόμαστε πού μπορούν να σχηματιστούν πέτρες στο σώμα, οι περισσότεροι από εμάς αναφέρουμε τα νεφρά και τη χοληδόχο κύστη. Ωστόσο, ένα άλλο σημείο που μπορεί να φιλοξενήσει πέτρες είναι οι αμυγδαλές στο λαιμό, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο σε ορισμένα άτομα.
Σύμφωνα με έρευνες, το 75% των ατόμων που πάσχουν από κακή αναπνοή έχουν πέτρες στις αμυγδαλές τους, χωρίς να το γνωρίζουν!
Τι είναι οι αμυγδαλές;
Οι αμυγδαλές είναι αδενώδεις δομές που βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού, μία σε κάθε πλευρά. Αποτελούνται από ιστό που περιέχει λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόληψη και την καταπολέμηση λοιμώξεων. Οι αμυγδαλές θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς λειτουργούν ως «δίχτυα», συλλαμβάνοντας βακτήρια και ιούς που εισέρχονται μέσω του λαιμού.
Ωστόσο, οι αμυγδαλές μπορεί μερικές φορές να μην λειτουργούν σωστά, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την αφαίρεσή τους. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αμυγδαλές εξελίχθηκαν σε εποχές που οι άνθρωποι δεν εκτίθεντο καθημερινά σε τόσους ιούς και μικρόβια όσο σήμερα. Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που έχουν αφαιρέσει τις αμυγδαλές τους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων.
Πώς σχηματίζονται οι πέτρες στις αμυγδαλές;
Οι αμυγδαλές διαθέτουν γωνίες και σχισμές όπου μπορούν να παγιδευτούν βακτήρια και άλλα υλικά, όπως νεκρά κύτταρα και βλέννα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα συντρίμμια αυτά μπορεί να συμπυκνωθούν και να σχηματίσουν μια λευκή ουσία που παραμένει εγκλωβισμένη στην αμυγδαλή.
Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται όταν αυτή η παγιδευμένη ουσία σκληραίνει ή ασβεστοποιείται, κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε άτομα με χρόνια φλεγμονή ή επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μικρές πέτρες, ορισμένοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερες, αν και αυτό είναι σπάνιο.
Συμπτώματα πέτρας στις αμυγδαλές
Πολλές μικρές πέτρες δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα. Ακόμη και οι μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να εντοπιστούν τυχαία σε ακτινογραφίες ή αξονικές τομογραφίες. Ωστόσο, κάποιες μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως:
Κακοσμία αναπνοής
Ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες παρουσίας πέτρας στις αμυγδαλές είναι η έντονη κακοσμία της αναπνοής, συχνά συνοδευόμενη από λοίμωξη. Μια μελέτη σε ασθενείς με χρόνια αμυγδαλίτιδα έδειξε ότι το 75% των ατόμων με αυξημένες συγκεντρώσεις πτητικών ενώσεων θείου στην αναπνοή τους είχαν επίσης πέτρες στις αμυγδαλές.
Πονόλαιμος
Η παρουσία πέτρας στις αμυγδαλές μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και δυσφορία, ειδικά εάν συνδυάζεται με αμυγδαλίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε αν ο πόνος προέρχεται από τη μόλυνση ή από την πέτρα.
Δυσκολία στην κατάποση
Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της πέτρας, η κατάποση τροφής και υγρών μπορεί να γίνει δύσκολη ή ακόμη και επώδυνη.
Πόνος στο αυτί
Οι πέτρες μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε σημείο της αμυγδαλής και, λόγω των κοινού νευρικών οδών, μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί, ακόμα και αν η πέτρα δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό.
Οίδημα αμυγδαλών
Η μόλυνση στην περιοχή της αμυγδαλής, καθώς και η ίδια η πέτρα, μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και αύξηση του όγκου των αμυγδαλών.
Πληροφορίες από onmed.gr
https://lawandorder.gr/lando.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.beautyg.gr/bg.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.healthpanda.gr/hp.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://thestandard.gr/thes.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.marketforce.gr/mf.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px
https://www.neamou.gr/neamou.html" style="border:0px #FFFFFF none;min-height:0px;" scrolling="no" frameborder="0" marginheight="0px" marginwidth="0px" height="0px" width="0px