Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις πιθανές μελλοντικές πανδημίες σε εκδήλωση του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου.
Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες του ECDC παρακολουθούν 25 διαφορετικές οικογένειες παθογόνων μικροοργανισμών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πανδημία. Ένας από τους κύριους παράγοντες ανησυχίας είναι ο ιός της γρίπης των πτηνών, ο οποίος μπορεί να μεταλλαχθεί και να γίνει εύκολα μεταδοτικός στους ανθρώπους.
Ο καθηγητής Τσιόδρας αναφέρθηκε σε πρόσφατο περιστατικό στον Καναδά, όπου ένας νεαρός ασθενής νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση λόγω γρίπης των πτηνών. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και προετοιμασία για ενδεχόμενες πανδημίες.
Σημαντική είναι επίσης η ανίχνευση ενός ιού που ανήκει στην οικογένεια των παθογόνων που προκαλούν πολιομυελίτιδα, ο οποίος έχει βρεθεί πρόσφατα στα λύματα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε σύσκεψη του ECDC, όπου ο καθηγητής Τσιόδρας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με την αξία της παρακολούθησης σπάνιων ασθενειών σε μη ενδημικά περιβάλλοντα.
Ο καθηγητής τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι χώρες και τα συστήματα υγείας να είναι έτοιμα να αντιδράσουν σε μια μελλοντική πανδημία. Αν και το χρονικό διάστημα και το παθογόνο που θα την προκαλέσει παραμένουν άγνωστα, τα μαθηματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι κάθε άτομο έχει 38% πιθανότητες να βιώσει μια πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ωστόσο, πρόσφερε μια καθησυχαστική προοπτική, δηλώνοντας ότι η ετοιμότητα μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κρίσης.