Μελομακάρονα με σοκολάτα
Μελομακάρονα με σοκολάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Αυτή η εύκολη συνταγή προσφέρει μια σοκολατένια παραλλαγή του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού, που θα ενθουσιάσει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.
Υλικά για μελομακάρονα με σοκολάτα
Για το μείγμα
- 120 γρ. ηλιέλαιο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. κονιάκ
- 100 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
- 1 κ.γ. κανέλα
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. τρούφα
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. νερό
- 200 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
- Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για τη γέμιση
150 γρ. σοκολάτα σταγόνες
150 γρ. χοντροκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης
Για την επικάλυψη
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
1 κ.γ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση της συνταγής
Για το μείγμα
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώσουμε πολύ.
- Η ζύμη θα πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Για τη γέμιση
- Παίρνουμε μια ποσότητα ζύμης ίση με καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια. Δημιουργούμε μια βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζουμε με τις σταγόνες σοκολάτας και το καρύδι.
- Κλείνουμε το μπαλάκι και του δίνουμε σχήμα.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω.
- Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν εντελώς.
Για το γαρνίρισμα
- Περιχύνουμε τα μελομακάρονα με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι Αιγίνης.
- Δείτε πώς να λιώσετε σωστά τη σοκολάτα.