Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στις πιθανές μελλοντικές πανδημίες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΟΔΥ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου. Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ανίχνευση ενός ιού της οικογένειας των παθογόνων που προκαλούν πολιομυελίτιδα, ο οποίος έχει εντοπιστεί πρόσφατα στα λύματα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία και η Ισπανία. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε σύσκεψη με το ECDC, όπου εξετάστηκε η σημασία της επιτήρησης σπάνιων ασθενειών σε περιοχές που δεν έχουν ενδημικές περιπτώσεις.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η γρίπη των πτηνών είναι ο «πρωταγωνιστής» των ανησυχιών για μια πιθανή πανδημία, καθώς μια μελλοντική μετάλλαξή της θα μπορούσε να καταστεί εύκολα μεταδοτική. Πρόσφατα, ένας νεαρός ασθενής με γρίπη των πτηνών νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Βανκούβερ του Καναδά, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία των ειδικών.
Οι επιστήμονες του ECDC παρακολουθούν αυτή τη στιγμή 25 οικογένειες παθογόνων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν πανδημία. Ο κύριος προβληματισμός που προκύπτει είναι αν αξίζει να παρακολουθούνται σπάνιες ασθένειες σε μη ενδημικές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, οι χώρες και τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι προετοιμασμένα με αντίμετρα για την αντιμετώπιση μιας μελλοντικής πανδημίας, καθώς το χρονικό διάστημα και το παθογόνο που θα την προκαλέσει παραμένουν άγνωστα.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, οι πιθανότητες ενός ατόμου να βιώσει μια πανδημία κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 38%. Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προετοιμασίες θα μειώσουν τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κρίσης. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.