Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που διεξάγεται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσίασε μια συνοπτική ανασκόπηση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας κατά την τελευταία πεντηκονταετία, ενώ παράλληλα έστρεψε το βλέμμα της στο μέλλον.
Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε μια καθοριστική αλλαγή στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την περίοδο της μεταπολίτευσης ως μια «μακρά περίοδο ομαλότητας». Ανέφερε σημαντικούς σταθμούς, όπως την εδραίωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές χώρες και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. υπό την ελληνική προεδρία. Παράλληλα, περιέγραψε την παράνομη τουρκική κατοχή στην Κύπρο ως ένα «ανοιχτό τραύμα», τονίζοντας τη θέση της Ελλάδας ως δύναμη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.
Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε τη σημασία του διαλόγου με την Τουρκία, διαβεβαιώνοντας ότι «ποτέ δεν αποδεχθήκαμε αναθεωρητικά δόγματα» και ότι «η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα δεν τέθηκαν και δεν θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση». Σχολίασε επίσης ότι η καταδίκη της ρωσικής εισβολής και η υποστήριξη της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπογράμμισε ότι η εξωτερική πολιτική απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις στο εσωτερικό και συνεργασίες στο εξωτερικό, ειδικά σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από μεταβολές και αβεβαιότητες, τονίζοντας ότι «κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σταθερές μας».
Ο κ. Συμεών Γ. Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, κατά την έναρξη του συνεδρίου, επισήμανε τη σημασία της δημιουργικότητας και της πολυδιάστατης προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «η εθνική μας γραμμή έχει κοινές συνισταμένες που προέρχονται από την παρουσία μας στην Ε.Ε.».
Ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, χαρακτήρισε το συνέδριο ως ιστορικό, τονίζοντας ότι «η ιδέα του συνεδρίου γεννήθηκε για να αναστοχαστούμε την 50ετία της μεταπολίτευσης και να κωδικοποιήσουμε την εθνική πολιτική ασφάλειας».
Ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης, Εκδότης της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, αναφέρθηκε στο πώς η εξωτερική πολιτική της μεταπολίτευσης συνιστά ένα «success story», προσκαλώντας όλους να σκεφτούν το μέλλον, με τη χαρακτηριστική φράση του Χρήστου Λαμπράκη ότι «η εξωτερική πολιτική ανοίγει το παράθυρο στον κόσμο».
Το συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» οργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.