“`html
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προγραμματίζει να αναθεωρήσει τη διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου για να επιτρέψει την εισαγωγή μιας νέας μορφής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) – τις μικρές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύς που είχε διατεθεί το 2022, δηλαδή 10 MW ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (που συνολικά φτάνει περίπου τα 2,5 GW σε εθνικό επίπεδο), θα ανακατανειμηθεί για τρίτη φορά.
Προηγούμενες τροποποιήσεις και νέες ρυθμίσεις
Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, με την ψήφο του νόμου 5106/2024, επιτεύχθηκε αλλαγή που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των αγροτών για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και στην ευκολότερη σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων για βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες. Τώρα, 0,2 MW από το συνολικό περιθώριο ισχύος ανά υποσταθμό (περίπου 50 MW σε εθνικό επίπεδο) θα διατεθούν αποκλειστικά για αιολικούς σταθμούς με μέγιστη παραγωγική ικανότητα έως 60 kW και ανεμογεννήτριες με ύψος μικρότερο από 30 μέτρα.
Σχέδια για μικρές αιολικές εγκαταστάσεις και τουριστική ανάπτυξη
Η τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών περιλαμβάνεται και στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, το οποίο είναι προς δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο αυτό προτείνει να επιτραπεί η εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών σε περιοχές που προορίζονται για τουριστική ανάπτυξη, με τη συμφωνία του αρμόδιου τουριστικού φορέα.
Κατανομή του ηλεκτρικού χώρου
Από τα επιπλέον 10 MW ανά υποσταθμό, η κατανομή των 6 MW θα γίνει ως εξής:
- 3 MW θα διατεθούν σε Σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Σταθμούς Συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) που θα εγκατασταθούν από αυτοπαραγωγούς, περιλαμβάνοντας και τα προγράμματα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”.
- 3 MW σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που θα εγκατασταθούν από αγρότες.
Ο ΔΕΔΔΗΕ θα προσφέρει Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης, με ανώτατο όριο ισχύος 10,8 kW ανά νοικοκυριό και 50 kW για αγρότες.
Τα υπόλοιπα 4 MW ανά υποσταθμό θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις, βιομηχανίες, ενεργειακές κοινότητες και σταθμούς βιομάζας ή βιοαερίου (με ανώτατη ισχύ 100 kW για καθέναν). Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εκδίδει τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης με ανώτατο όριο τα 200 kW.
Εγκαταστάσεις από Δήμους, Περιφέρειες και σχολεία
Επιπλέον, παραμένει η πρόβλεψη για την εγκατάσταση συστημάτων με ισχύ 100 kW για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού, που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με κοινωνικό χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και από Δήμους και Περιφέρειες για την κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα. Εάν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των 10 MW ανά Υποσταθμό εξαντληθεί, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, να το επεκτείνει ανά μετασχηματιστή υψηλής και μέσης τάσης.
“`