Η κυβέρνηση αντέδρασε με πρωτοφανή θράσος στην αποκάλυψη που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «δημοκρατία», σχετικά με τη ντροπιαστική παρουσία Έλληνα αξιωματικού στη γιορτή υπό την αιγίδα της Τουρκίας για την καταστροφή του Ελληνισμού στη Σμύρνη. Αντί να απολογηθεί, δεν προχώρησε σε καμία απολύτως συν consequence για αυτό το σοβαρό εθνικό ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Π. Μαρινάκης, επιχείρησε μάλιστα να δικαιολογήσει το γεγονός και επέρριψε ευθύνες στην εφημερίδα λέγοντας ότι δήθεν «κάνει κακό στη χώρα», τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση συνεχώς δείχνει υποχωρητικότητα.
Επιπλέον, τεράστια είναι η ευθύνη και των μέσων ενημέρωσης που «έθαψαν» το θέμα. Με τη σιωπή και την ανοχή τους, δρουν ως συνένοχοι στην απραξία της κυβέρνησης απέναντι στη Τουρκία.
Σε μια κανονική δημοκρατία, όπου η δημοσιογραφία και η αντιπολίτευση ελέγχουν την κυβέρνηση, οι επιτελείς του Μαξίμου δεν θα είχαν καμία θέση μετά από ένα τέτοιο εθνικά ταπεινωτικό γεγονός. Αν οι θεσμοί λειτουργούσαν σωστά, το ΓΕΕΘΑ θα είχε ήδη διατάξει ΕΔΕ για το πώς και από ποιόν ελήφθη η απόφαση, και οι στρατηγοί θα είχαν δημόσια ζητήσει συγγνώμη.
Εάν η προσωπική αξιοπρέπεια είχε μεγαλύτερη σημασία από τις πολιτικές φιλοδοξίες, ο αξιωματικός θα είχε ήδη παραιτηθεί μετά από μια τέτοια εθνική ντροπή.
Όμως, στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τίποτα δεν είναι έτσι. Το Μαξίμου παραμένει σιωπηλό και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για το γεγονός.
Στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στον Real fm, ο Π. Μαρινάκης προσπάθησε να παρουσιάσει την «δημοκρατία» ως αντεθνική εφημερίδα επειδή ανέδειξε το θέμα που πρώτα δημοσίευσε το Militaire.gr.
Η πλήρης στιχομυθία με τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη φανερώνει το μέγεθος της χυδαιότητας του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Εν τω μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ φαίνεται ότι αποφάσισε να αγνοήσει το θέμα, αρνούμενο να αποκαλύψει τους υπευθύνους ή να αναλάβει την ευθύνη. Ο αξιωματικός που ορκίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του, χωρίς να του ζητούν το αυτονόητο.
Η πλειονότητα των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι δεν θεωρεί την παρουσία Έλληνα αξιωματικού σε μια τουρκική γιορτή μίσους κατά του Ελληνισμού ως είδηση.
Αυτό αντανακλά μια ευρύτερη πολιτική υποχωρητισμού απέναντι στην Τουρκία, η οποία έχει κυριαρχήσει στη δημοσιογραφία και στα κόμματα εξουσίας που συμμερίζονται τη μονόδρομη πολιτική του διαλόγου.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – «Προσβολή του έθνους»
Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη νόμιμη βάση της παρουσίας του Έλληνα αξιωματικού, αναρωτώμενοι αν αυτό συνδέεται με θεσμικό ρόλο ή με τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε το γεγονός ως «προσβολή κατά του έθνους», τονίζοντας ότι η αποκάλυψη από την τουρκική πρεσβεία είναι όνειδος για την κυβερνητική ηγεσία.
Σφοδρές είναι και οι αντιδράσεις της Αφροδίτης Λατινόπουλου, που χαρακτήρισε την παρουσία του αξιωματικού «ντροπιαστική» και ζήτησε ευθύνες από την κυβέρνηση, κρίνοντας ότι δεν συμβαδίζει με την εθνική αξιοπρέπεια.
Η αντίδραση του Δημήτρη Νατσιού, προεδρεύοντος της ΝΙΚΗΣ, ήταν παρόμοια, ζητώντας εξηγήσεις για το γεγονός.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»