Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Open, με συνεντευξιαστή τον Σπύρο Χαριτάτο. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ανέλυσε με σαφήνεια τα εθνικά ζητήματα, ενώ διευκρίνισε τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. Υπογράμμισε ότι αυτές οι θέσεις έχουν παραβιαστεί και αγνοηθεί από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει υιοθετήσει μια παθητική στάση.
Όπως μπορούσε κανείς να αναμένει, η Τουρκία κυριάρχησε στη συζήτηση, με τον κ. Παυλόπουλο να τονίζει ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, αρκεί να ξέρουμε με ποιον συνομιλούμε:
«Ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να συνομιλούμε με την Τουρκία είναι λανθασμένος. Ποτέ δεν αποφεύγεις τον διάλογο με τον αντίπαλό σου στη διεθνή πολιτική. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις με ποιον διαπραγματεύεσαι, γιατί αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσεις τα όριά σου και πώς να τον αντιμετωπίσεις, ειδικά όταν απέναντί σου έχεις κάποιον με διαρκή εχθρική στάση, όπως η Τουρκία. Πρέπει να συνομιλούμε με την Τουρκία».
Τι σημαίνει Τουρκία και ποιοι είναι οι στόχοι της
Ο πρώην Πρόεδρος εξήγησε τι σημαίνει η Τουρκία και ποιοι είναι οι στόχοι της, στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους αγνοούν τις πραγματικότητες και υπονομεύουν την εθνική μας κυριαρχία:
«Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της Τουρκίας στα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί είναι: είναι διεθνώς αναξιόπιστη – αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν. Απορώ πως το ΝΑΤΟ αποδέχεται ακόμη τον ρόλο της και επιτρέπει πράξεις που είναι απαράδεκτες και υποδεικνύουν την αναξιοπιστία της. Η Τουρκία είναι ασαφής και απρόβλεπτη. Βλέπουμε τι έχει συμβεί με την Ουκρανία και την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και με τις σχέσεις της με τους BRICS. Πώς μπορεί να είναι μέλος των BRICS και του ΝΑΤΟ ταυτόχρονα; Οτιδήποτε συμφωνούμε με τον Ερντογάν δεν εξασφαλίζει ότι θα τηρηθεί. Έχει μια μακροχρόνια πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Δεύτερος στόχος της είναι το Αιγαίο, γιατί επιθυμεί να συγκυριαρχήσει εκεί. Αυτή η συγκυριαρχία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Δεν θα προκαλέσει θερμά επεισόδια, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Τέλος, στην Τουρκία επιδιώκουν τη συνεχή διαπραγμάτευση ώστε να κερδίζουν έδαφος».
«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία»
Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία και αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί – χωρίς κανένα θέμα κυριαρχίας – αν υπάρξει ανάγκη να πάμε στη Χάγη:
«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι είχε αποδεχθεί να συζητάμε για συνοριακές και άλλες διαφορές. Μία είναι η διαφορά μας με την Τουρκία: η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αν το θέλει η Τουρκία ή όχι, δεν είναι ζήτημα που μας αφορά. Λέμε απλά ότι έχουμε μία διαφορά και θα πάμε στη Χάγη αν το επιθυμείς. Αν δεν το επιθυμείς, εμείς θα υπερασπιστούμε τη θέση μας. Δεν ξαναγυρίζουμε στις εποχές της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε την Τουρκία για το πώς θα ρυθμίσουμε τα θέματα της αιγιαλίτιδας ζώνης και των εδαφών».
Η Θράκη και η Διακήρυξη των Αθηνών
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας (Διακήρυξη των Αθηνών) που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξηγώντας ότι δεν έχει νομική ισχύ, καθώς η Τουρκία το έχει αναίρεσει με τις προκλητικές της ενέργειες. Αναφέρθηκε επίσης στη Θράκη, που είναι ένας από τους στόχους της Άγκυρας:
«Είναι σωστό ότι υπεγράφη το σχετικό κείμενο, αλλά είναι ένα γενικόλογο κείμενο που δεν έχει νομική ισχύ. Είναι απλώς ένα μνημόνιο συνεννόησης. Η Τουρκία, όμως, μετά την υπογραφή του, ανέτρεψε το περιεχόμενό του με απαράδεκτες ενέργειες. Θυμίζω ότι όσο ήμουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ερντογάν ποτέ δεν είχε θέσει θέμα για Κύπρο και Αιγαίο, ούτε φυσικά για τη Θράκη. Ας μην υποτιμούμε τις βλέψεις της Τουρκίας για τη Θράκη».
«Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε επεκτείνει τα 12 μίλια»
Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα», ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να το ακυρώσει, εφόσον προχωρήσει στην επέκταση στα 12 μίλια. Εκφράζει μάλιστα την απορία του γιατί αυτή η επέκταση δεν έχει γίνει ήδη:
«Η Τουρκία σχηματίζει ΑΟΖ αγνοώντας τους γεωγραφικούς χώρους της Ρόδου και της Κρήτης. Βασικά, οι ενέργειές της είναι παράνομες και ανυπόστατες, δεν είναι ικανές να παράγουν έννομα αποτελέσματα. Στην πράξη, μπορούμε να ακυρώσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω της επέκτασης στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης μας σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε ήδη προχωρήσει σε αυτή την επέκταση, που είναι αυτονόητη. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Η Τουρκία δεν μπορεί να διανοηθεί να επηρεάσει τις αποφάσεις μας».
Στην πρόκληση του casus belli απαντάμε «μολών λαβέ»! – «Οι απειλές του Ερντογάν είναι γελοίες»
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και εξήγησε με καθαρό τρόπο το γιατί, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις: