Σε 50 χρόνια, τα δάση της Αττικής θα ανακάμψουν από τις πυρκαγιές
Οι ειδικοί Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, και Παύλος Κωνσταντινίδης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μίλησαν στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 για την περιβαλλοντική καταστροφή που υπέστησαν τα δάση της Αττικής, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες φωτιές που κατέστρεψαν τα εναπομείναντα δάση της περιοχής.
«Δυστυχώς, η Αττική έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των δασών της. Το μόνο που έχει μείνει είναι η Πάρνηθα», δήλωσε ο Δημητρακόπουλος.
Οι επόμενες γενιές θα δουν λιγότερα δάση
«Τα δάση που κάηκαν, τα οποία είναι τυπικά μεσογειακά πευκοδάση και θαμνώδη πλατύφυλλα, χρειάζονται τουλάχιστον 10-20 χρόνια για να αρχίσουν να αναγεννώνται και περίπου 40-50 χρόνια για να αποκτήσουν την μορφή που είχαν πριν τις φωτιές», εξήγησε ο Κωνσταντινίδης.
«Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αποκατάστασης που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει. Τα πεύκα που κάηκαν και ήταν ώριμα έχουν πιθανότητες να αναγεννηθούν φυσικά, αν τους δοθεί η κατάλληλη προστασία», πρόσθεσε.
«Μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτές τις περιοχές με προσοχή, ρίχνοντας σπόρους για να βοηθήσουμε την αναγέννησή τους. Η αεροψεκασμός σπόρων έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και στο εξωτερικό, αλλά και στην Αττική στο παρελθόν», ανέφερε.
Ο Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «η Πάρνηθα είναι διαφορετική περίπτωση. Στα χαμηλότερα σημεία έχουμε αειθαλή σκληρόφυλλα, και πολλές προσπάθειες αναδασώσεων έχουν αποτύχει, επειδή αυτά τα φυτά δεν αναπτύσσονται εύκολα».
«Η Πεντέλη είναι επίσης μεσογειακός χώρος και απαιτεί προσοχή στις παρεμβάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον Υμηττό, ο οποίος είναι πολύ εύφλεκτος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν θέλουμε φωτιές, δεν μπορούμε να έχουμε δάση», επισήμανε.
«Ή θα πρέπει να απομακρύνουμε όλες τις περιοχές που καίγονται συχνά ή να κάνουμε αυτό που χρειάζεται η φύση: υπομονή και προστασία, τίποτα άλλο», κατέληξε χαρακτηριστικά.