16 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑρκάςΑρκάς: Η ευχάριστη αρχή της Τρίτης

Αρκάς: Η ευχάριστη αρχή της Τρίτης

Ο Αρκάς μας δείχνει την Τρίτη να μας στέλνει την καλημέρα της, κρατώντας στο χέρι της μια κούπα και μια καφετιέρα, με τον καφέ να χύνεται έξω. Και η Τρίτη λέει: «Καλημέρα! Ότι έχω σηκωθεί δεν σημαίνει ότι έχω ξυπνήσει.»

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη του Δανιήλ του Προφήτου, των Αγίων τριών παίδων, του Αγίου Διονυσίου, αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, και του Μάρτυρος Ιάκχου του Τριγληνού.

Έτσι, οι εορτάζοντες σήμερα είναι οι εξής:

Δανιήλα, Δανιέλα, Δανιηλίτσα, Δανιήλ, Δανιήλος, Δανιέλος,
Ντάνιελ, Ανανίας, Νίνος*, Αζαρίας, Μισαήλ, Διονύσιος,
Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα,
Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ, Ντενίς*, Ίακχος, Ίακχη.

Ποιος ήταν ο Άγιος Διονύσιος

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 μ.Χ. στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου, με το κοσμικό όνομα Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος (ή Σηκούρος). Η οικογένειά του ήταν εύπορη και κατείχε μεγάλη έκταση γης. Οι γονείς του συμμετείχαν στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων, αποκτώντας έτσι αριστοκρατικό κύρος.

Ο πατέρας του ονομαζόταν Μώκιος και η μητέρα του Παυλίνα. Είχε επίσης δύο αδέλφια, τον Κωνσταντίνο και τη Σιγούρα. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά, ο Άγιος είχε για ανάδοχο τον Άγιο Γεράσιμο.

Ανατράφηκε με τα διδάγματα του Ευαγγελίου και διακρίθηκε νωρίς στα γράμματα και την αρετή. Όταν ενηλικιώθηκε, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του θείου λόγου και φρόντισε να βοηθά τους φτωχούς. Αργότερα έγινε μοναχός στη βασιλική Μονή των Στροφάδων, όπου πήρε το όνομα Δανιήλ και ασκήθηκε στην αγρυπνία, την εγκράτεια και τη μελέτη των Γραφών.

Αργότερα, ο Διονύσιος χειροτονήθηκε ιερέας από τον επίσκοπο Κεφαληνίας και Ζακύνθου, Θεόφιλο, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις για την ευθύνη της ιεροσύνης.

Το 1577 μ.Χ., ταξίδεψε στην Αθήνα για να βρει καράβι που θα τον πήγαινε στα Ιεροσόλυμα. Εκεί, ο αρχιερέας Νικάνορας, αφού άκουσε το κήρυγμά του, τον έκανε επίσκοπο Αιγίνης με τη συναίνεση της Εκκλησίας Κωνσταντινούπολης, δίνοντάς του το όνομα Διονύσιος.

Τα ποιμαντικά του καθήκοντα

Ως επίσκοπος, επιτέλεσε τα καθήκοντά του με αφοσίωση και επιμέλεια. Ήταν διδάσκαλος, πατέρας και καθοδηγητής του ποιμνίου του, διατηρώντας ταυτόχρονα την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη του.

Ωστόσο, λόγω της υπερβολικής εργασίας, ασθένησε και παραιτήθηκε. Επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου υπηρέτησε ως προσωρινός επίσκοπος μέχρι το 1579 μ.Χ. και στη συνέχεια αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου συνέχισε να κηρύττει και να βοηθά τους κατοίκους του νησιού.

Μια οικογενειακή αντιπαράθεση μεταξύ των οικογενειών Σιγούρου και Μονδίνου, που καταγράφηκε σε έγγραφα από τα αρχεία της Βενετίας, είχε σοβαρές συνέπειες. Σε μια από αυτές τις συμπλοκές, ο αδελφός του Αγίου, Κωνσταντίνος, δολοφονήθηκε. Ο δολοφόνος, αναζητώντας καταφύγιο στο μοναστήρι του Αγίου, αποκαλύφθηκε κατά την ερώτηση του Διονυσίου.

Παρά τη θλίψη του για τον αδελφό του, ο Διονύσιος όχι μόνο έκρυψε τον δολοφόνο αλλά και του παρείχε διέξοδο, αποτρέποντας έτσι ένα νέο έγκλημα και δίνοντας την ευκαιρία στον δολοφόνο να μετανοήσει. Για αυτήν την πράξη του, ονομάστηκε «Άγιος της Συγνώμης», υπογραμμίζοντας την αξία της συγχώρεσης και των χριστιανικών ιδεωδών.

Ο Άγιος Διονύσιος απεβίωσε σε μεγάλη ηλικία, στις 17 Δεκεμβρίου 1622 μ.Χ.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο