Σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ο Αρκάς μας καλημερίζει με μια σκηνή όπου ο Άγιος απευθύνεται στους ανθρώπους. Αυτοί, συγκεντρωμένοι γύρω του, αναφέρουν: «Οι προηγούμενοι τα είχαν κάνει χάλια και περιμέναμε αυτοί να είναι διαφορετικοί!». Ο Άγιος τους απαντά: «Γιατί να είναι διαφορετικοί, αφού εσείς παραμένετε ίδιοι;».
Η καλημέρα της Παρασκευής
Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ψήφισαν για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1934. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, το οποίο συνέβη στις 19 Φεβρουαρίου 1956. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα καθυστέρησε αρκετά να παραχωρήσει αυτό το δικαίωμα. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1920, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και η Πολωνία το έκαναν δύο χρόνια νωρίτερα.
Η Φινλανδία: Πρωτοπόρος στην Ευρώπη για το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες
Η Φινλανδία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες το 1906. Στις εκλογές του Μαρτίου του 1907, 19 γυναίκες εξελέγησαν στη βουλή. Μετά τις γενικές απεργίες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 1905, η Φινλανδία αναγνώρισε το αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να εκλέγουν και να εκλέγονται.
Ακολούθησαν η Νορβηγία το 1913 και η Δανία το 1915. Στην Ελλάδα, το δικαίωμα ψήφου θεσπίστηκε το 1930, αλλά αφορούσε μόνο τις γυναίκες που είχαν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους και είχαν ολοκληρώσει το Δημοτικό. Το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές αποκτήθηκε το 1952, σχεδόν μισό αιώνα μετά τη Φινλανδία.
Η Φινλανδία ήταν η τρίτη χώρα παγκοσμίως που παραχώρησε δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μετά τη Νέα Ζηλανδία το 1893 και την Αυστραλία το 1902. Πρώτη φορά, το δικαίωμα ψήφου δόθηκε σε γυναίκες με ιδιοκτησία από την Tynwald, το κοινοβούλιο της νήσου του Μαν, το 1881. Αν και η νήσος του Μαν ανήκε στη Μεγάλη Βρετανία, είχε μερική αυτονομία.