Χθες αλλάξαμε μήνα και μπήκαμε στον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Ο γνωστός καλλιτέχνης Αρκάς εύχεται με τον χαρακτηριστικό του χιούμορ για την νέα εποχή.
Στη Δευτέρα, η οποία προσπαθεί να πει «Καλημέρα και καλό χειμ…», η ευχή της διακόπτεται από διάφορα αντικείμενα που εκσφενδονίζονται προς το μέρος της, όπως μια παντόφλα, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ξυπνητήρι και ένα μαξιλάρι. Αναρωτιέται λοιπόν, «Δηλαδή πότε να το πω;» και ακούει την απάντηση «Τον Γενάρη».
Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε πολλά σχόλια και φυσικά αρκετά likes.
Η 1η Σεπτεμβρίου και οι προλήψεις της
Η 1η Σεπτεμβρίου είναι μια ημέρα που συνδέεται με πολλές προλήψεις. Οι έγκυες γυναίκες αποφεύγουν κάθε εργασία, καθώς πιστεύουν ότι αν εργάζονται, το παιδί τους μπορεί να γεννηθεί με το σημάδι του Αγίου Συμεών του Στυλίτη, που εορτάζεται αυτή την ημέρα (Συμεών σημαίνει «σημαδεύω»). Επιπλέον, αυτή η ημέρα θεωρείται ως η «Ημέρα του Χρονογράφου», γιατί λέγεται ότι ο Χάρος καταγράφει τους ανθρώπους που θα亡 να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του χρόνου. Για να διώξουν τον Χάρο, οι νοικοκυραίοι σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού τους.
Ο Σεπτέμβριος στο λαϊκό καλεντάρι
Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει αρκετές ενδιαφέρουσες ονομασίες στην ελληνική λαογραφία:
- Χινόπωρος: Γιατί θεωρείται ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου.
- Ορτυκολόγος: Λόγω της μετακίνησης των ορτυκιών προς τα νότια.
- Τρυγητής ή Τρυγομηνάς: Εξαιτίας του τρύγου, που είναι η κύρια αγροτική δραστηριότητα αυτού του μήνα.
- Σποριάρης: Επειδή είναι η περίοδος προετοιμασίας των χωραφιών για τη σπορά.
- Σταυρίτης: Από τη μεγάλη γιορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.