12.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑρκάςΑρκάς: Μια καλημέρα με άρωμα... προσφυγιάς

Αρκάς: Μια καλημέρα με άρωμα… προσφυγιάς

Ο Αρκάς μας καλημερίζει και σήμερα με τον χαρακτηριστικό του, χιουμοριστικό τρόπο. Στην τελευταία του ανάρτηση, ο γνωστός σκιτσογράφος παρουσιάζει μια σκηνή όπου μια δημοσιογράφος ρωτά έναν άντρα για τα συμπεράσματά του από μια συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Ελλήνων.

«Τι βγάλατε από τη συζήτηση στη Βουλή;», ρωτά η δημοσιογράφος, με τον κύριο να της απαντά: «Διαβατήριο».

Σχέση με το φαινόμενο του «brain drain»

Το σημερινό σκίτσο αναδεικνύει το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Τι είναι το «brain drain»;

Ο όρος «brain drain», που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «διαρροή εγκεφάλων», αναφέρεται στη μετανάστευση ατόμων με υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση σε χώρες του εξωτερικού. Αντίθετα, το «brain gain» αναφέρεται στην επιστροφή αυτών των ταλέντων στην πατρίδα τους, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες.

Η κατάσταση στη χώρα μας

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρατηρείται «brain gain» στην Ελλάδα και ότι το «brain drain» έχει αναστραφεί, όμως οι πραγματικές συνθήκες στα πανεπιστήμια διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) ανέφερε ότι η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η κακή μισθολογική πολιτική για ερευνητές και καθηγητές καθιστούν αδύνατη την επιστροφή των ταλέντων.

Αιτήματα των πανεπιστημιακών

Οι Έλληνες πανεπιστημιακοί ζητούν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, με αύξηση του προσωπικού και της χρηματοδότησης, καθώς και νέο μισθολόγιο για τους ερευνητές και τα μέλη ΔΕΠ.

Κενά σε ερευνητές και διδάσκοντες

Η ΠΟΣΔΕΠ επισημαίνει την ανάγκη για άμεση αύξηση του προσωπικού στα πανεπιστήμια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις 900 θέσεις που έχουν προαναγγελθεί από το υπουργείο Παιδείας, με αίτημα για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό.

Φοιτητική μέριμνα

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης «γενναία αύξηση» της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ώστε να καλυφθούν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές, ειδικά στα περιφερειακά ιδρύματα.

Στατιστικά στοιχεία για τη διαρροή εγκεφάλων

Σύμφωνα με μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ενώ παρατηρείται αύξηση της παλιννόστησης μετά την πανδημία COVID-19, το κύμα μετανάστευσης παραμένει ισχυρό. Υπολογίζεται ότι 280.000 έως 380.000 Έλληνες, κυρίως νέοι με πτυχία, ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ περίπου 35.000 εργάζονται για ξένες εταιρείες από την Ελλάδα, σε ένα φαινόμενο γνωστό ως «virtual brain drain».

Ο οικονομικός γεωγράφος κ. Λόης Λαμπριανίδης, που συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι, παρά την επιστροφή κάποιων νέων, δεν μπορούμε να μιλάμε για brain gain, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστική τάση ανάσχεσης του φαινομένου. Οι χαμηλοί μισθοί στην Ελλάδα σε σύγκριση με το εξωτερικό παραμένουν ένα από τα κύρια εμπόδια.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο