Υλικά για τις δίπλες
- 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1 κ.γ. σόδα (στην άκρη ενός κουταλιού γλυκού)
- 1 πρέζα αλάτι
Για το τηγάνισμα
Για το μέλωμα
- 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
- 1 φλ. νερό
- ½ κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
Με μόλις 30 λεπτά προετοιμασίας και 3 λεπτά μαγειρέματος, μπορείτε να απολαύσετε τις πιο τραγανές δίπλες. Αυτή η συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα γεμίσει το σπίτι σας με αρώματα Χριστουγέννων.
Εκτέλεση
- Αρχικά, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
- Στα ασπράδια προσθέτουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματίσουν σφιχτές κορυφές (μεσαία ταχύτητα).
- Στους κρόκους προσθέτουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε με μίξερ χειρός για 5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσουν και να αποκτήσουν ευχάριστη μυρωδιά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα.
- Χτυπάμε το μείγμα για 5 λεπτά, ώστε να αφρατέψει καλά, όπως αναφέρει το argiro.gr.
- Προσθέτουμε τα 2/3 του αλευριού και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν πηχτό χυλό.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά.
- Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά.
- Αφού κόψουμε όλα τα κομμάτια, τα αφήνουμε πάνω σε μια πετσέτα μέχρι να τα τηγανίσουμε.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα.
- Τηγανίζουμε τα κομμάτια ένα ένα. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, τα ρολάρουμε με τη βοήθεια δύο πιρουνιών.
- Αφήνουμε τις δίπλες να ροδίσουν και στη συνέχεια τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
Για το μέλωμα
- Αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερού και περιχύνουμε τις δίπλες προσεκτικά για να μελωθούν ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα με γαρύφαλλο.