Οι δίπλες, γνωστές και ως ξεροτήγανα, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο που παρασκευάζεται από λεπτή ζύμη. Ο διάσημος σεφ Άκης Πετρετζίκης μας προσφέρει μια εξαιρετική συνταγή για να φτιάξουμε τραγανές και σιροπιασμένες δίπλες στο σπίτι.
Υλικά για τις δίπλες του Άκη Πετρετζίκη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 5 μεσαία αυγά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1-2 κ.σ. νερό (προαιρετικά)
- 400 ml σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
Συστατικά για το σιρόπι
- 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 2 στικ κανέλας
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 50 γρ. μέλι
Υλικά για το σερβίρισμα
- μέλι
- σπασμένα καρύδια
Βήματα για την παρασκευή
Διαδικασία για τις δίπλες
- Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα ομογενοποιηθεί πλήρως στο μίξερ, οπότε το αφαιρούμε και συνεχίζουμε με τα χέρια μας.
- Αφού σχηματίσουμε τη ζύμη, την επιστρέφουμε στο μίξερ και χτυπάμε ξανά για 1-2 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε προαιρετικά λίγο νερό.
- Κόβουμε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 1 ώρα.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και τοποθετούμε ένα κομμάτι ζύμης. Ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο, κόβουμε σε κομμάτια και τα τηγανίζουμε στο καυτό λάδι για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφαιρούμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια.
Διαδικασία για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα στικ κανέλας, τον χυμό λεμονιού και το μέλι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα, ώστε να απορροφήσουν το σιρόπι.
- Σερβίρουμε τις δίπλες με μέλι και σπασμένα καρύδια για έξτρα γεύση και τραγανότητα.