Διαγνωστικά Κέντρα: Στοχευμένες...

Διαγνωστικά Κέντρα: Στοχευμένες Εξετάσεις που Μειώνουν τα Κόστη και Χρόνο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιεχόμενα

Διαγνωστικά Κέντρα: Στοχευμένες Εξετάσεις που Μειώνουν τα Κόστη και Χρόνο

Οι εργαστηριακοί γιατροί τάσσουν αίτημα για την αναθεώρηση της κατανομής του clawback. Σκοπός τους είναι να επιτευχθεί μια πιο δίκαιη και αναλογική κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού του τομέα υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), εκπροσωπώντας πάνω από 1.200 διαγνωστικά εργαστήρια, παρουσίασε προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Αυτές οι προτάσεις έχουν ως στόχο την εξασφάλιση της διαγνωστικής ασφάλειας του ασθενούς, τη σωστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας στην ΠΦΥ.

«Οι προτάσεις μας είναι ουσιαστικές για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας στην Ελλάδα,» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Τι ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί:

  • Αναθεώρηση του clawback: Απαιτούν την επανεξέταση της κατανομής του clawback προκειμένου να διασφαλιστεί μια δικαιότερη και αναλογική κατανομή εντός του ετήσιου προϋπολογισμού. Στοχεύουν επίσης στη σταδιακή κατάργηση του μέτρου, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ανεξάρτητων εργαστηρίων.
  • Κατάργηση αδικαιολόγητης συνταγογράφησης: Ζητούν την κατάργηση της δυνατότητας συνταγογράφησης ορισμένων εξετάσεων σε ασυμπτωματικό πληθυσμό, οι οποίες εντάχθηκαν στο σύστημα χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Κατηγορώντας ότι αυτό έχει οδηγήσει σε κατάχρηση δημόσιων πόρων και περιπτώσεις υπερδιάγνωσης, η ΠΟΕΡΓΙ απαιτεί οι εξετάσεις αυτές να ενταχθούν στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων με επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια.
  • Υιοθέτηση διεθνών κλινικών οδηγιών: Προτείνουν την εφαρμογή διεθνών Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για τον προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο των ασυμπτωματικών ατόμων, όπως αυτές εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία ανέφερε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ) της Κύπρου, οι οποίες κάπως προσδιορίζουν τις συνθήκες για την παραπομπή ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις πρόληψης, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και οι ατομικοί κίνδυνοι.

RankFlows

Step 1

Book a demo

Fill out the form below, and we will be in touch shortly.