Στην Αϊτή, τουλάχιστον 184 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το σαββατοκύριακο σε μια πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη του Πορτ-ο-Πρενς, σε μια σφαγή που διατάχθηκε από έναν «ισχυρό αρχηγό συμμορίας» ως αντίποινα για φερόμενη «βουντού» πρακτική, σύμφωνα με αϊτινές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Ο επικεφαλής της συμμορίας, γνωστός ως Μονέλ «Μικανό» Φελίξ, φέρεται να πίστεψε ότι η ασθένεια του γιου του ήταν αποτέλεσμα βουντού, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (CPD).
«Αποφάσισε να τιμωρήσει σφοδρά όλους τους ηλικιωμένους που ασκούν βουντού, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κακοτυχία του γιου του», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Η σφαγή, που διαπράχθηκε στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2023 στην περιοχή Ουάρφ Ζερεμί, καταδικάστηκε με έντονη αγανάκτηση από το γραφείο του Αϊτινού πρωθυπουργού Αλίξ Ντιντιέ Φιλς-Εμέ. Το Primature, το γραφείο του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «η βαρβαρότητα αυτή οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 100 γυναικών και ανδρών, κυρίως ηλικιωμένων ανυπεράσπιστων ανθρώπων».
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, επιβεβαίωσε ότι «τουλάχιστον 184 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες επιθέσεις που οργανώθηκαν από τον αρχηγό ισχυρής συμμορίας» στην ίδια περιοχή.
Ραγδαία κλιμάκωση της βίας στην Αϊτή – Καταδικάζει ο ΟΗΕ
Οι τελευταίοι φόνοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Αϊτή φέτος σε περίπου 5.000, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «φρικιαστική» σφαγή, καλώντας τις αϊτινές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Στεφάν Ντουζαρίκ, στη Νέα Υόρκη.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες πολιτική αστάθεια, αλλά φέτος έχει δει μια ραγδαία αύξηση της βίας από συμμορίες που ελέγχουν περίπου το 80% της πρωτεύουσας.
Προσωρινός απολογισμός
Η CPD ανέφερε ότι τα μέλη της συμμορίας του Μικανό είχαν εντολή να αναγνωρίσουν και να «οδηγήσουν» τα θύματα στον αρχηγό τους για εκτέλεση. Από το βράδυ της Παρασκευής, στοχοποίησαν «όλα τα ηλικιωμένα πρόσωπα» και όσους ασκούν βουντού στην περιοχή Ουάρφ Ζερεμί, προχωρώντας σε εκτελέσεις και καίγοντας τα πτώματα των θυμάτων.
Ο Φριτσνέλ Πιερ, στέλεχος της CPD, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι οδηγοί μοτοταξί που προσπάθησαν να διαφύγουν με τους στοχοποιημένους ανθρώπους εκτελέστηκαν επίσης. Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει προσωρινός, καθώς η περιοχή είναι «δυσπρόσιτη».
🚨‼HAITI IN CHAOS ⚠Haitian Gang Leader Orders Massacre Over Alleged Witchcraft
Over the weekend, at least 110 elderly individuals were killed in Haiti’s Cité Soleil slum. Monel «Mikano» Felix, leader of the Wharf Jeremie gang, ordered the attacks after a vodou priest claimed… pic.twitter.com/0lENw03GJH
— Kristy Tallman (@KristyTallman) December 9, 2024
Η Σιτέ Σολέιγ βρίσκεται δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς. Ένας κάτοικος δήλωσε ότι ο 76χρονος πατέρας του δολοφονήθηκε και το πτώμα του κάηκε από τους κακοποιούς, προσθέτοντας ότι η οικογένεια δεν μπορεί να οργανώσει την κηδεία επειδή δεν έχουν μπορέσει να ανακτήσουν το σώμα.
Πάνω από 700.000 εκτοπισμένοι
Η βία των συμμοριών στην Αϊτή έχει εκτοξευθεί από τον Φεβρουάριο, όταν πολλές συμμορίες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να εξαπολύσουν συντονισμένες επιθέσεις στην πρωτεύουσα, με στόχο την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.
Μια διεθνής οπλισμένη δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας, με την υποστήριξη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι, αλλά η κατάσταση δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται.
Ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει άμεση βοήθεια στην πολυεθνική δύναμη και στις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας.
Πάνω από 700.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Οκτώβριο. Σε αυτούς προστίθενται περίπου 5.000 άτομα που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων.
Το βουντού, που έχει αφρικανικές ρίζες και αποτελεί μέρος του αϊτινού πολιτισμού, ήρθε στη χώρα με τους Αφρικανούς σκλάβους. Απαγορεύτηκε κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατίας μέχρι την ανεξαρτησία της Αϊτής το 1804 και αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία μόνο το 2003.
Πηγή: ΑΠΕ, AFP, Reuters