10.9 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑσμά αλ Άσαντ: Από σύμβολο προόδου σε Πρώτη Κυρία της «κακίας»

Ασμά αλ Άσαντ: Από σύμβολο προόδου σε Πρώτη Κυρία της «κακίας»

Η Ασμά αλ Άσαντ, η σύζυγος του πρώην δικτάτορα της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει μια ιστορία γεμάτη αντιφάσεις και ανατροπές. Γεννημένη το 1975 στο Λονδίνο, σε μια οικογένεια με ισχυρές επιρροές, η Ασμά είχε όλα τα εφόδια για να διαπρέψει. Ο πατέρας της, Φαουάζ Άχρας, ήταν γνωστός καρδιολόγος, ενώ η μητέρα της, Σαχάρ Άχρας, διπλωμάτισσα. Αυτή η ευνοϊκή ανατροφή την βοήθησε να εξελιχθεί σε μια δυναμική και φιλόδοξη γυναίκα.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Queen’s College και το King’s College του Λονδίνου, αποκτώντας πτυχίο στην πληροφορική και τη γαλλική φιλολογία, εργάστηκε στην Deutsche Bank και τη JPMorgan, όπου απέδειξε το ταλέντο της στον τομέα των επενδύσεων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η καριέρα της προμηνυόταν λαμπρή, με προοπτικές ηγετικών θέσεων στη Δύση.

Ωστόσο, το 2000, η ζωή της άλλαξε ριζικά όταν παντρεύτηκε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος είχε μόλις αναλάβει την εξουσία στη Συρία. Η απόφασή της να μετακομίσει στη Δαμασκό και να αναλάβει τον ρόλο της Πρώτης Κυρίας αποτέλεσε μια καθοριστική στροφή στην καριέρα και τη ζωή της.

Η αναγνώριση ως «Ρόδο στην Έρημο»

Ως Πρώτη Κυρία, η Ασμά αλ Άσαντ επιχείρησε να προβάλλει τη Συρία ως μια προοδευτική και δυναμική χώρα. Οι δημόσιες εμφανίσεις της έφεραν έναν αέρα ανανέωσης, καθώς προωθούσε τη φιλανθρωπία και την κοινωνική πρόοδο, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά. Το στυλ της, που συνδύαζε την κομψότητα της Δύσης με τη λιτή πολυτέλεια της Μέσης Ανατολής, έγινε εργαλείο επικοινωνίας για την προώθηση της εικόνας του καθεστώτος.

Το 2011, το περιοδικό Vogue την αποκάλεσε «Ρόδο στην Έρημο», παρουσιάζοντας την ως μια χαρισματική και προοδευτική ηγέτιδα που ανέβαζε τη Συρία στο διεθνές προσκήνιο. Ωστόσο, αυτή η λαμπερή εικόνα άρχισε να καταρρέει καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία ξέσπασε, φέρνοντας μαζί του βία και καταστολή.

Η κατάρρευση της εικόνας

Η σύνδεση της Ασμά με τις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ έγινε εμφανής όταν το 2012 δημοσιοποιήθηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκάλυπταν τον πολυτελή τρόπο ζωής της, την ώρα που οι Σύριοι πολίτες υπέφεραν. Οι εικόνες της σε φιλανθρωπικές δράσεις θεωρήθηκαν προπαγανδιστικές, και κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε στη διατήρηση της εξουσίας του συζύγου της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις εναντίον της, παγώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία και απαγορεύοντάς της την είσοδο στα κράτη-μέλη. Παρά την κατακραυγή, η Ασμά δήλωσε ότι επιθυμούσε να παραμείνει στη Συρία, απορρίπτοντας προσφορές ασύλου και καταδικάζοντας τη Δύση για την εμπλοκή της στον πόλεμο.

Ανάμεσα σε ρόλους και προκλήσεις

Η Ασμά αλ Άσαντ έχει δεχθεί έντονη κριτική για την αδυναμία της να επηρεάσει τον σύζυγό της ώστε να σταματήσουν οι φρικαλεότητες του πολέμου. Πολλοί την περιγράφουν ως «Λαίδη Μάκβεθ», υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί τη θέση της για να ενισχύσει τη δύναμη του καθεστώτος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχει πραγματική εξουσία και ότι είναι απλώς μια φιγούρα σε ένα ευρύτερο παιχνίδι εξουσίας.

Σήμερα, η Ασμά παραμένει μια κεντρική φιγούρα στο καθεστώς Άσαντ. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλει εικόνες μιας χώρας που προσπαθεί να ανακάμψει, συμμετέχοντας σε ανθρωπιστικές δράσεις και δημόσιες εμφανίσεις. Ωστόσο, οι συνδέσεις της με την εξουσία και η στήριξή της στον σύζυγό της συνεχίζουν να αμαυρώνουν το όνομά της.

Η ιστορία της Ασμά αλ Άσαντ είναι γεμάτη αντιφάσεις: μια γυναίκα που ξεκίνησε ως υπόσχεση αλλαγής και κατέληξε να ταυτιστεί με την καταπίεση. Το μέλλον της, όπως και το μέλλον της Συρίας, παραμένει αβέβαιο, αλλά το όνομά της θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο πολύπλοκες και αμφιλεγόμενες Πρώτες Κυρίες του 21ου αιώνα.

* Πηγή: Grace

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο