Η Κύπρος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο μιας εσωτερικής αντιπαράθεσης με αμφιλεγόμενο αντικείμενο, που σχετίζεται με τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας.
Ιδεολογική αντιπαράθεση στη Λευκωσία
Η συζήτηση προήλθε από δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει ευκαιρίες για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και άνοιξε τον δρόμο για μια ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυριότερων κομμάτων της Κύπρου, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, που διαρκεί εδώ και χρόνια.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως ευκαιρία για στενότερη συνεργασία με τις δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ, καλώντας τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προχωρήσει με συνέπεια και αξιοπιστία.
Αντίθετα, το ΑΚΕΛ, το κόμμα της Αριστεράς, προειδοποίησε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να εξετάσουν τις συνέπειες που θα έχει η οριστική ρήξη των σχέσεων της Κύπρου με δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Ρωσία και την Κίνα.
Απαράδεκτη προσπάθεια
Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του Χριστοδουλίδη σχετικά με το ΝΑΤΟ προκάλεσε αντιδράσεις στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, μέσω φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη θεωρείται απαράδεκτη από την Τουρκία, καθώς θα διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία στο νησί και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό ζήτημα.
Αυτή είναι μια σταθερή θέση της Τουρκίας, η οποία επαναλαμβάνει ότι η πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Άγκυρας.