Στη Νότια Κορέα, οι διαδικασίες για την απομάκρυνση του προεδρου Γιουν Σουκ Γέολ είναι σε πλήρη εξέλιξη, μετά την απόφασή του να κηρύξει χθες «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης». Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιουν, ζήτησε σήμερα συγγνώμη και προσέφερε την παραίτησή του.
«Λυπάμαι βαθύτατα και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την αναστάτωση και την ανησυχία που προκλήθηκαν στο κοινό λόγω του στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο Κιμ σε ανακοίνωσή του. «Πρότεινα την παραίτησή μου στον πρόεδρο».
Στους δρόμους, χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονταν, απαιτώντας τη σύλληψη του προεδρου.
Ο Γιουν κήρυξε στρατιωτικό νόμο κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, γύρω στις 22:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) χθες, Τρίτη. Ωστόσο, ανέστειλε την απόφασή του μετά την απόρριψη της πρότασής του από το κοινοβούλιο, η οποία περιλάμβανε την αναστολή πολιτικών δραστηριοτήτων και την επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα μέσα ενημέρωσης.
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο τη νύχτα, απαιτώντας την ακύρωση της απόφασης του Γιουν και την παραίτησή του. Σχεδόν τα δύο τρίτα των 300 μελών του κοινοβουλίου ψήφισαν κατά του στρατιωτικού νόμου.
Where nations are alive, revolutions happen like this. 🔥
비상계엄 #SouthKorea pic.twitter.com/Rr2OZvjC9z
— Muhammad Sami (@mrsami96) December 3, 2024
Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων ανακοίνωσε ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη της θα απεργήσουν μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν και θα πραγματοποιήσουν διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στο κέντρο της Σεούλ. Άλλες διαδηλώσεις αναμένονται επίσης σήμερα.
Αγορές πανικού στη Νότια Κορέα
Μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Νότια Κορέα, που προτίμησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι οι πωλήσεις τροφίμων σε κονσέρβα αυξήθηκαν κατά 337% από τις 23:00 έως τα μεσάνυχτα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο την προηγούμενη εβδομάδα. Οι πωλήσεις πακέτων στιγμιαίων νουντλς αυξήθηκαν κατά 254% και αυτές του εμφιαλωμένου νερού κατά 141%, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αλυσίδας.
Ορισμένες εταιρείες συνέστησαν στους υπαλλήλους τους να εργαστούν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν κανονικά το πρωί. Στη Σεούλ, οι πολίτες πήγαν κανονικά στα γραφεία τους, καθώς δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια από τις έξι ώρες που διήρκεσε ο στρατιωτικός νόμος ούτε από την πολιτική αναταραχή που ακολούθησε.
Αναταραχή
Πολλοί κάτοικοι της Σεούλ παραμένουν σε κατάσταση σοκ μετά τα γεγονότα, που προκάλεσαν πτώση στο χρηματιστήριο και στο εθνικό νόμισμα της χώρας. Από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας το 1948, έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος περίπου 10 φορές, με την τελευταία φορά να είναι πριν από πάνω από 40 χρόνια, όταν ο στρατηγός Τσουν Ντου-χουάν κατέλαβε την εξουσία.
Ο 50χρονος Γκανγκ Χε-Σου, κάτοικος της Σεούλ, δήλωσε ότι ξύπνησε τυχαία και είδε τα νέα. «Αρχικά τρόμαξα και ήμουν πολύ συγχυσμένος. Σκεφτόμουν ‘τι συμβαίνει; Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σήμερα;’. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ μέχρι να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, γιατί ήμουν τόσο φοβισμένος», είπε.
«Ήταν κάτι που έχω δει μόνο σε ταινίες», δήλωσε ο 39χρονος Κιμ Μπιεόνγκ-Ιν, κάτοικος της Σεούλ, αναφερόμενος στην είσοδο στρατιωτών εξοπλισμένων με όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα στο κοινοβούλιο, σπάζοντας τα παράθυρα. Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το κτίριο.
«Αυτό που συνέβη ήταν πιο σοβαρό απ’ ό,τι πίστευα», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της πολιτικής αναταραχής στην οικονομία. «Έχω βαθιά σύγχυση για αυτή την κατάσταση και ανησυχώ πολύ για το μέλλον της χώρας», συμπλήρωσε.
Πολλοί Νοτιοκορεάτες παρέμειναν ξύπνιοι μέχρι αργά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, τις οποίες τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μεταδίδουν παρά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Οι επιβάτες του μετρό της Σεούλ, συνήθως ήσυχοι, άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους, ενώ ένας άνδρας διάβαζε τις ειδήσεις σε κάποιον άλλον, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.
«Ήξερα ότι κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος για κάποιο λόγο, αλλά τελείωσε χωρίς κάτι αξιοσημείωτο, κάνοντας τον λόγο (για τον οποίο κηρύχθηκε) να φαίνεται ανούσιος. Μου φάνηκε κάπως περίεργο», δήλωσε ο Παρκ Γιουν-Γεόπ.
Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP