17.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήFT: Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία φωτίζει την επιτυχία της Ελλάδας

FT: Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία φωτίζει την επιτυχία της Ελλάδας

Η πολιτική κρίση στη Γαλλία φέρνει στο προσκήνιο την επιτυχία της Ελλάδας και τη σημασία των σταθερών μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Chris Giles στους Financial Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, που πλέον είναι συγκρίσιμο με αυτό της Γαλλίας, αναδεικνύει την αξία των μεταρρυθμίσεων στην «περιφέρεια» της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε κάτω από αυτό της Γαλλίας τον προηγούμενο μήνα, η προσοχή επικεντρώθηκε στην πολιτική αναστάτωση στη Γαλλία. Η πτώση της γαλλικής κυβέρνησης, έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθειά της να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό, αποκαλύπτει τις δυσλειτουργίες στο Παρίσι. Ωστόσο, το πραγματικό θέμα είναι η εντυπωσιακή επιτυχία των χωρών που κάποτε αποκαλούσαμε «περιφέρεια» της Ευρωζώνης, μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους.

Το success story της Ελλάδας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αψηφά τις απαισιόδοξες προβλέψεις του 2015, όταν η χώρα βρισκόταν κοντά στην έξοδο από το ευρώ υπό την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να καταδικαστεί σε μόνιμη λιτότητα, όπως είχε προβλέψει ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας επίσης τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούσαν οι πιστωτές της.

Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε μέρος των δανείων από το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, καθώς η αναβάθμιση της επενδυτικής της βαθμίδας της επέτρεψε να δανείζεται πιο φτηνά στις αγορές.

Από το 2019, πριν την πανδημία, μέχρι το 2024, τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πάνω από 11%, ενώ στην Ιταλία και την Πορτογαλία γύρω στο 7% και σχεδόν 4% στην Ισπανία. Αντίθετα, η ανάπτυξη στη Γαλλία είναι κάτω από 2%, ενώ στη Γερμανία είναι αρνητική.

Καθώς προχωρούμε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020, το μάθημα που προκύπτει από την κρίση πριν από μία δεκαετία είναι η σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία επιτρέπει τη βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χρέους με τη στήριξη των δημοσιονομικά ισχυρότερων κρατών. Οι δύσκολες αλλά αναγκαίες επιτυχίες που προήλθαν από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις συχνά περνούν απαρατήρητες. Σήμερα, είναι καιρός η Γαλλία και η Γερμανία να εφαρμόσουν τις λύσεις που πρότειναν πριν από μία δεκαετία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο