Η Γαλλία βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή, καθώς την Τετάρτη το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρές αντιδράσεις μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τον προϋπολογισμό και το μέλλον της κυβέρνησης.
«Η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής», τόνισε ο Αρμάν σε συνέντευξή του στο France 2.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από τη συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, και σύμφωνα με το France 24, αναμένεται να υποστηριχθεί και από το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού, με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν.
Η συζήτηση για την πρόταση θα ξεκινήσει στις 16:00 ώρα Γαλλίας (17:00 ώρα Ελλάδας). Οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του Μπαρνιέ θα μπορούσε να καταρρεύσει αυτή την εβδομάδα έχουν ήδη επηρεάσει τις αγορές μετοχών και ομολόγων της Γαλλίας, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλλειμμα.
«Οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη να μην βυθίσουν τη χώρα στην αβεβαιότητα», δήλωσε ο Αρμάν, αναφερόμενος στην πιθανότητα ψήφου δυσπιστίας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Μπαρνιέ, ο οποίος είναι εύθραυστος, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση που θα πέσει μετά από πρόταση δυσπιστίας από το 1962 και έπειτα, εκτός αν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη.
Το France 24 υπογραμμίζει ότι η πτώση της κυβέρνησης θα προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην καρδιά της Ευρώπης, ειδικά καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για εκλογές, λίγες εβδομάδες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ στοχεύει να περιορίσει το αυξανόμενο δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας μέσω αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτές οι προτάσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από την ακροδεξιά, με την υποστήριξη των οποίων είναι πιθανό να ριχθεί η κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Η κυβέρνηση Μπαρνιέ εξαρτάται από την υποστήριξη της Λεπέν
«Οι Γάλλοι έχουν αντέξει αρκετά», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ υπολόγιζε στην υποστήριξή της για να παραμείνει στην εξουσία. Οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη ότι δεν έκαναν αρκετά για να φτάσουν σε συμφωνία, ενώ ισχυρίζονται ότι ήταν ανοιχτές σε διάλογο.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς της Γαλλίας, ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι «πιθανό» η κυβέρνησή του να μην καταρρεύσει σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι «εξαρτάται από τους βουλευτές, οι οποίοι έχουν ευθύνη απέναντι στους Γάλλους». Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν είναι ψήφος υπέρ ή κατά του Μπαρνιέ, αλλά κατατέθηκε μετά την απόφασή του να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να προχωρήσει στον προϋπολογισμό του 2025.
Τι θα συμβεί αν υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας
Εάν η πρόταση δυσπιστίας υπερψηφιστεί, ο Μισέλ Μπαρνιέ θα αναγκαστεί να υποβάλει την παραίτησή του. Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα μπορούσε να του ζητήσει να παραμείνει σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι να βρει νέο πρωθυπουργό, κάτι που ενδέχεται να διαρκέσει έως το επόμενο έτος.
Επιπλέον, δεν θα μπορέσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πριν από τον Ιούλιο. Αν το κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να προτείνει ειδική νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για την παράταση των ορίων δαπανών και των φορολογικών διατάξεων από το τρέχον έτος, κάτι που θα σήμαινε ότι οι περικοπές που προγραμματίστηκαν από τον Μπαρνιέ θα μένουν στην άκρη.