Τρεις πρόσφατες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη: η συντριβή ενός φορτηγού αεροσκάφους της γερμανικής εταιρείας DHL στη Λιθουανία, η καταστροφή δύο υποβρύχιων καλωδίων δεδομένων στη Βαλτική Θάλασσα και η ξαφνική νίκη ενός φιλορώσου ακροδεξιού υποψηφίου στις επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία στη Ρουμανία. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν άμεσα αυτά τα γεγονότα με τη Ρωσία, οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών υποπτεύονται ότι ενδέχεται να πρόκειται για υβριδικές επιθέσεις.
Υβριδικός Πόλεμος
Ο όρος «υβριδικός πόλεμος» αναφέρεται στην επέκταση των παραδοσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων με τη χρήση κατασκοπείας, σαμποτάζ, κυβερνοεπιθέσεων, παρεμβάσεων στις εκλογές, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, με στόχο την αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση του αντιπάλου.
Κατασκοπεία
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, περίπου 500 Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από ευρωπαϊκές χώρες, με τη βρετανική μυστική υπηρεσία MI5 να κατηγορεί τουλάχιστον 400 από αυτούς ως κατασκόπους. Πολλές ρωσικές πρεσβείες φέρονται να είναι εξοπλισμένες με σύγχρονη τεχνολογία επικοινωνίας και κατασκοπείας, αν και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί, καθώς τα κτήρια αυτά απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.
Κυβερνοεπιθέσεις
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών προειδοποιεί ότι οι κυβερνοαπειλές είναι πιο σοβαρές από ποτέ. Οι επιθέσεις από φιλορώσους χάκερ έχουν αυξηθεί δραματικά, με πολλές ιστοσελίδες θεσμών και εταιρειών να πλήττονται από κακόβουλο λογισμικό, καθιστώντας τις σχεδόν ανενεργές.
Σαμποτάζ
Πρόσφατα, ένα κινεζικό φορτηγό πλοίο με Ρώσο καπετάνιο φέρεται να προκάλεσε ζημιά σε δύο υποβρύχια καλώδια μεταφοράς δεδομένων. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπως η εμπρηστική επίθεση σε αποθήκη στο Λονδίνο που αποθήκευε προμήθειες για την Ουκρανία, καθώς και η φωτιά σε δέμα στο κέντρο της DHL στη Λειψία. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες στρέφουν την προσοχή τους στη Ρωσία για αυτά τα γεγονότα.
Παραπληροφόρηση και Προπαγάνδα
Ένα άλλο κρίσιμο πεδίο του υβριδικού πολέμου είναι η παραπληροφόρηση, η οποία έχει στόχο την επηρεασμένη κοινής γνώμης. Ψευδείς πληροφορίες διαδίδονται μέσω κοινωνικών δικτύων και ρωσικών μέσων ενημέρωσης στο εξωτερικό. Στις αρχές του 2024, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών αποκάλυψε 50.000 ψεύτικους λογαριασμούς που διαδίδουν φιλορωσικές απόψεις.
Παρεμβάσεις σε Εκλογές
Δυτικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν τη Ρωσία ότι επηρεάζει εκλογές σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Για παράδειγμα, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT φέρεται να έχει δημιουργήσει βίντεο για αμφιλεγόμενα θέματα κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών, τα οποία διανεμήθηκαν από δεξιούς μπλόγκερ στις ΗΠΑ.
Επιθέσεις κατά Πολιτικών
Οι επιθέσεις κατά πολιτικών θεωρούνται επίσης μέρος του υβριδικού πολέμου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις επιθέσεις κατά του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2006 και του Σεργκέι Σκριπάλ το 2018. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον, απαιτώντας από τα κράτη να είναι έτοιμα.
Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου