Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ, ανακοίνωσε ξαφνικά την επιβολή «στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης» μέσω μιας τηλεοπτικής ομιλίας. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα και ότι έχει παραλύσει την κυβέρνηση με αντικρατικές ενέργειες.
«Με αυτόν τον στρατιωτικό νόμο, θα αναδομήσω και θα προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο εθνικής καταστροφής… Θα εξαλείψω τις αντικρατικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατό και θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα», δήλωσε ο Γιουν.
Τι σημαίνει η κήρυξη στρατιωτικού νόμου;
Ο στρατιωτικός νόμος σημαίνει την αντικατάσταση της πολιτικής κυβέρνησης από στρατιωτική διακυβέρνηση και την αναστολή των πολιτικών νομικών διαδικασιών. Κατά τη διάρκεια της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, οι συνήθεις πολιτικές ελευθερίες μπορεί να περιοριστούν.
Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε περιπτώσεις στρατιωτικής ανάγκης ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης σε περιόδους πολέμου ή εθνικής έκτακτης ανάγκης.
Η κρατική υπηρεσία ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι οι δραστηριότητες του κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων θα απαγορευτούν, ενώ τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδότες θα βρίσκονται υπό στρατιωτικό έλεγχο. Επίσης, οι βουλευτές δεν θα έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ.
Γιατί ο πρόεδρος Γιουν προχώρησε στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου;
Μετά τις τελευταίες εκλογές της Εθνοσυνέλευσης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια ισχυρή νίκη της αντιπολίτευσης, ο Γιουν έχει βρεθεί σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αντίθετα, περιορίζεται στο να ασκεί βέτο σε προτάσεις που κατατίθενται από την αντιπολίτευση, γεγονός που αναφέρει ότι έχει «παραλύσει τις κρατικές υποθέσεις».
Από την εκλογή του το 2022, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του, εν μέρει λόγω σκανδάλων που αφορούν τον ίδιο και τη σύζυγό του. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν χειραγώγηση μετοχών και αποδοχή πολυτελών δώρων, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, η οποία επιδιώκει ειδική έρευνα.
Αντιδράσεις μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου
Η ανακοίνωση του στρατιωτικού νόμου ήρθε ξαφνικά και μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το BBC, «οι δρόμοι φαίνονται φυσιολογικοί». Η αντίδραση του κοινού χαρακτηρίζεται από αμηχανία, ενώ η πολιτική σκηνή της Νότιας Κορέας έχει καταδικάσει ομόφωνα την κίνηση, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Γιουν.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζε-Μιούνγκ, δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση ότι «τα τανκς και οι στρατιώτες θα κυβερνούν τη χώρα», προειδοποιώντας για τις σοβαρές συνέπειες στην οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας. Ο ηγέτης του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ-Χουν, χαρακτήρισε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου «λανθασμένη» και δεσμεύτηκε να την αποτρέψει. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση υποχρεούται να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης ζητήσει την κατάργησή του.
Προηγούμενες κηρύξεις στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα
Από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας το 1948, ο στρατιωτικός νόμος έχει κηρυχθεί 10 φορές, κυρίως σε περιόδους κρίσεων όπως η εξέγερση Yeosu-Suncheon και ο πόλεμος της Κορέας. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο στρατιωτικός νόμος χρησιμοποιήθηκε συχνά κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών.