Η συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά από 14 μήνες εχθροπραξιών που κόστισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, χαιρετίστηκε σήμερα από την Κίνα.
«Μετά από περίπου 14 μήνες εχθροπραξιών, Ισραήλ και Χεζμπολάχ έφτασαν σε συμφωνία για εκεχειρία»
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων: «Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην άμβλυνση των εντάσεων και στην εγκαθίδρυση ειρήνης. Χαιρετίζουμε τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη από τα εμπλεκόμενα μέρη».
Η Τουρκία, επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εκεχειρία, ελπίζοντας ότι θα διαρκέσει. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να τηρηθεί πλήρως η συμφωνία.
«Είναι επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με την εκεχειρία και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στον Λίβανο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή.
Η Τουρκία καλεί για εκεχειρία και στη Γάζα
Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο αναφέρει ότι για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, είναι απαραίτητο να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατό μια διαρκής και συνολική εκεχειρία στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε την Τουρκία ως μία από τις χώρες που μεσολαβούν, μαζί με την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλες, για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Σήμερα το πρωί, η Χαμάς δήλωσε ότι είναι «έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων» με το Ισραήλ, ενημερώνοντας τους μεσολαβητές στην Αίγυπτο, το Κατάρ και την Τουρκία.
Η Άγκυρα, η οποία διατηρεί μακροχρόνιες σχέσεις με τη Χαμάς, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την κατάσταση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ