Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σοκ-γελ, βρίσκεται υπό απειλή καθαίρεσης μετά την απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα, Πέμπτη, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προκαλεί «εθνική κρίση» και ότι δρα «κατά του κράτους». Παρά την πίεση, υπερασπίστηκε τις ενέργειές του και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «μάχεται» μέχρι την τελευταία στιγμή (στη φωτογραφία του Reuters/Kim Hong-Ji, διαδηλώτρια στη Σεούλ ζητά τη σύλληψη του Γιουν Σοκ-γελ, τον χαρακτηρίζοντας ηγέτη του πραξικοπήματος).
Ο Γιουν, 63 ετών, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με έρευνα για «ανταρσία» και του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, όπως και στους πρώην υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, καθώς και στον στρατιωτικό διοικητή που ανέλαβε την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία του προεδρικού γραφείου.
Το κοινοβούλιο, στο οποίο πλειοψηφεί το Δημοκρατικό Κόμμα, προγραμματίζει ψηφοφορία το Σάββατο για νέα πρόταση αποπομπής του προεδρικού ηγέτη. Ο Γιουν υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε «τέρας που καταστρέφει τη συνταγματική τάξη και τη φιλελεύθερη δημοκρατία».
Παρόλο που ζήτησε «συγγνώμη για ακόμη μια φορά», υπερασπίστηκε την απόφασή του να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι δεν προσπαθεί να αποφύγει τις νομικές και πολιτικές ευθύνες του για την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ενός μέτρου που αναγκάστηκε να ανακαλέσει μετά από μόλις έξι ώρες, υπό την πίεση της Βουλής και χιλιάδων διαδηλωτών. Παρά την αποδοκιμασία, διαβεβαίωσε ότι παραμένει «πιστός» στον λαό του.
Νέα ψηφοφορία
Το Σάββατο, ο Γιουν Σοκ-γελ γλίτωσε την αποπομπή του σε μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, χάρη στην υποστήριξη του κόμματός του. Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε νέα πρόταση για την απομάκρυνσή του, με την ψηφοφορία να έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 17:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας). Αρκεί να ψηφίσουν υπέρ οκτώ μέλη του Κόμματος της Εξουσίας στον Λαό για να εγκριθεί η πρόταση. Στην προηγούμενη ψηφοφορία, μόλις δύο μέλη είχαν ταχθεί υπέρ, αλλά από την Τρίτη, τρεις ακόμη ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση.
Αργά χθες βράδυ, ο ηγέτης της προεδρικής παράταξης, Χαν Ντονγκ-χουν, δήλωσε ότι ο πρόεδρος πρέπει να απομακρυνθεί «αμέσως», γεγονός που φαίνεται να σφραγίζει την τύχη του.
Η κατάσταση στη Νότια Κορέα προκαλεί ανησυχία και αναταραχή, καθώς η πολιτική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Πηγή: ΑΠΕ