Αν και πολλές κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας εξέτασαν την επιβολή στρατιωτικού νόμου ως μέτρο από το 1946, όταν η χώρα εκδημοκρατίστηκε, κανένας πρόεδρος δεν τον είχε επικαλεστεί από το 1980 – μέχρι τον Γιουν.
Η αυτοσυγκράτηση των προεδρικών αρχών οφειλόταν κυρίως στην αναθεώρηση του Νόμου περί Εθνοσυνέλευσης το 1981, η οποία απαγόρευε στους προέδρους να κηρύσσουν μονομερώς στρατιωτικό νόμο.
Σύμφωνα με το The Korean Times, οι περισσότερες κηρύξεις στρατιωτικού νόμου στην ιστορία της Νότιας Κορέας αποσκοπούσαν στην εδραίωση της πολιτικής εξουσίας και όχι στην αντιμετώπιση πραγματικών εθνικών κρίσεων.
Η πρώτη κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Σύνγκμαν Ρι
Η πρώτη κήρυξη στρατιωτικού νόμου έγινε από τον Πρόεδρο Σύνγκμαν Ρι τον Οκτώβριο του 1948, μόλις δύο μήνες μετά την ίδρυση της κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή ελήφθη για να κατασταλεί μια ένοπλη εξέγερση από το 14ο τάγμα του στρατού της Δημοκρατίας της Κορέας, το οποίο είχε αρνηθεί να καταπνίξει την εξέγερση των πολιτών στο νησί Τζέτζου, γνωστή ως Επεισόδιο της 3ης Απριλίου του Τζέτζου.
Μια μεταγενέστερη κήρυξη του ίδιου έτους, που επικεντρώθηκε ειδικά στο νησί Τζέτζου, οδήγησε σε σφαγές αμάχων, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν πολλούς ανθρώπους που χαρακτηρίστηκαν ως «κομμουνιστές».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας τη δεκαετία του 1950, ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε σε εθνικό επίπεδο, ακολουθώντας αρκετές τοπικές περιπτώσεις.
Ο στρατιωτικός νόμος χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επανάστασης της 19ης Απριλίου το 1960 για να κατασταλούν οι φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά της αυταρχικής διακυβέρνησης του Ρι. Στη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ρι κήρυξε στρατιωτικό νόμο συνολικά 10 φορές.
Ο ταγματάρχης Παρκ και η στρατιωτική του διακυβέρνηση
Τον Μάιο του 1961, ο ταγματάρχης Παρκ Χουνγκ-χι πραγματοποίησε στρατιωτικό πραξικόπημα, σηματοδοτώντας την 11η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην ιστορία της χώρας. Ως πρόεδρος, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Σεούλ στις 3 Ιουνίου 1964, προκειμένου να καταστείλει τις αυξανόμενες φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά της εξομάλυνσης των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Ιαπωνία.