Η Ευρώπη βρίσκεται σε αναστάτωση λόγω της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να μην παραχωρήσει στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που είχε υποσχεθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την κατάσταση, καθώς ο χρόνος πιέζει για την επίλυση νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με τη συμφωνία του Brexit.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με τη συμφωνία αποχώρησης, υπήρξε μια 11μηνη μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί νόμοι παρέμειναν σε ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά από αυτή την περίοδο, η Επιτροπή έχει περιθώριο τεσσάρων ετών για να παραπέμψει υποθέσεις στα δικαστήρια, και αυτό το περιθώριο πλησιάζει στο τέλος του, με προθεσμία στις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε τη Δευτέρα (16/12) στη δικαιοσύνη κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή δεν παραχώρησε στους πολίτες της ΕΕ τα πλήρη δικαιώματα που υποσχέθηκε.
Περίπου τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την αποχώρησή του από την Ένωση. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το Λονδίνο δεν τηρεί την υπόσχεσή του να επιτρέψει σε αυτούς τους πολίτες να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τους ίδιους όρους όπως πριν.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην εφαρμογή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες επηρεάζουν τους πολίτες της ΕΕ, ειδικά σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης και διαμονής σε άλλες περιοχές.
Οι ανώτεροι δικαστές της ΕΕ θα κληθούν να αποφασίσουν για το ζήτημα αυτό, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, κάτι που ενδέχεται να επιτείνει την αβεβαιότητα για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.