13.3 C
Athens
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενισχύει τις προσπάθειες για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ενισχύει τις προσπάθειες για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε χθες, Τρίτη, την υποστήριξή της για τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε διεθνής σύνοδος για τον Ιούνιο του 2025, με στόχο την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.

Ο ΟΗΕ θεωρεί όλα τα παλαιστινιακά εδάφη — Δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ και Λωρίδα της Γάζας — ως κατεχόμενα.

Η απόφαση, που εγκρίθηκε με 157 ψήφους υπέρ, 8 κατά (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ουγγαρία) και 7 αποχές, επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη της ΓΣ για τη λύση των δύο κρατών, η οποία προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης με αναγνωρισμένα σύνορα, βασισμένα στις γραμμές πριν από το 1967.

Η ΓΣ τόνισε την ανάγκη για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις» στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Εγγύς Ανατολή και αποφάσισε να διοργανώσει στη Νέα Υόρκη μια «διεθνή διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης και την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών», με τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία να αναλαμβάνουν την προεδρία.

Μέχρι την πραγματοποίηση της διάσκεψης, το κείμενο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ενεργήσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για την ανατροπή των «αρνητικών τάσεων», συμπεριλαμβανομένων όλων των μέτρων που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Η ΓΣ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για την πραγματοποίηση των «απαράγραπτων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού», ιδιαίτερα όσον αφορά την αυτοδιάθεση και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους. Επιπλέον, αναφέρεται στις πρόσφατες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ζητώντας από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κάθε εποικιστική δραστηριότητα το συντομότερο δυνατό.

Παρά την απόφαση του Ισραήλ να αποσυρθεί μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, εξακολουθεί να θεωρείται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως δύναμη κατοχής από τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1967.

«Το παλαιστινιακό ζήτημα είναι στην ατζέντα του ΟΗΕ από την ίδρυσή του και παραμένει κρίσιμη δοκιμασία για την αξιοπιστία και το κύρος του οργανισμού», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, πριν από την ψηφοφορία.

Η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου 1948, η οποία ακολούθησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης το 1947 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης σε δύο ανεξάρτητα κράτη, προκάλεσε πόλεμο με αραβικές χώρες, καθώς το δεύτερο κράτος δεν ανακηρύχθηκε ποτέ.

«Η κατοχή πρέπει να τερματιστεί», υπογράμμισε ο κ. Μανσούρ, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι επιδιώκει να «καταστρέψει και να διώξει τον πληθυσμό για να προσαρτήσει τη γη». «Αυτό καταδικάζει τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό, καθώς και την περιοχή μας, σε μια αλληλουχία πολέμων που μπορεί και πρέπει να αποτραπούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο