Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων της στη Συρία, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τους νέους ηγέτες στη Δαμασκό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις βάσεις, τόνισε: «Είναι πρόωρο να μιλήσουμε γι’ αυτό». Η Ρωσία, η οποία επενέβη στρατιωτικά στη Συρία το 2015 για να υποστηρίξει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, αναμένει μια «πολύ δύσκολη περίοδο» λόγω της αστάθειας στη χώρα.
«Όλο αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με αυτούς που θα είναι στην εξουσία στη Συρία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας την «ακραία αστάθεια» που επικρατεί.
Η πρόσφατη προώθηση μιας συμμαχίας παραστρατιωτικών ομάδων υπό την ηγεσία της Χαγιάτ αλ-Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, οδήγησε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις στρατηγικά σημαντικές ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία.
Οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία
Η Ρωσία διαθέτει την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην επαρχία Λαττάκεια και ναυτική βάση στην Ταρτούς. Η βάση στην Ταρτούς είναι ο μοναδικός κόμβος επισκευών και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, ενώ η Μόσχα χρησιμοποιεί τη Συρία ως σταθμό ανάπαυσης για τις δυνάμεις της που μετακινούνται προς και από την Αφρική.
Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Άσαντ έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά μια πιθανή συνάντηση Πούτιν-Άσαντ, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο προς το παρόν.
Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Άσαντ και η οικογένειά του βρίσκονται στη Μόσχα, αφού εγκατέλειψαν τη Συρία λόγω της ξαφνικής επίθεσης από αντάρτες τζιχαντιστές.
Αναταραχή και διεθνείς σχέσεις
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι «όλος ο κόσμος εξεπλάγη με την κατάσταση στη Συρία» και τόνισε τη σημασία του διαλόγου με όλες τις χώρες της περιοχής, διαβεβαιώνοντας ότι η Ρωσία έχει «ισχυρή πρόθεση να το κάνει». Αναφερόμενος στη διεθνή κατάσταση, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρατηρεί μια αυξανόμενη προοπτική σύγκρουσης σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
Στον τομέα των διεθνών σχέσεων, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για να τερματιστεί «η παραφροσύνη». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι ανοιχτό σε συνομιλίες, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενες συμφωνίες και στις τρέχουσες συνθήκες στο πεδίο της μάχης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επαφές με τον Τραμπ ή την ομάδα του, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Όχι, δεν υπάρχουν ακόμη επαφές». Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων για να επιτευχθεί μια ειρηνική συμφωνία.