Η κατάσταση στη Συρία έχει προκαλέσει έναν πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, καθώς η ισραηλινή αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πάνω από 310 επιθέσεις σε συριακό έδαφος. Η ένταση αυξάνεται και λόγω των αναφορών ότι ισραηλινοί στρατιώτες προχωρούν σε περιοχές της Συρίας, πέρα από την ασφαλή ζώνη του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, με τους Τούρκους και τους Αιγύπτιους να ισχυρίζονται ότι πλησιάζουν στη Δαμασκό, κάτι που διαψεύδει η ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ναντάβ Σοσάνι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις τους παραμένουν εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης ασφαλείας του ΟΗΕ, που ιδρύθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, και ότι δεν προχωρούν προς τη Δαμασκό. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι στρατιώτες βρίσκονται στα όρια της ουδέτερης ζώνης και σε κοντινές περιοχές.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την είσοδο του Ισραήλ στη νεκρή ζώνη, κατηγορώντας το για «κατοχική νοοτροπία». Σύμφωνα με συριακές πηγές, οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν φτάσει σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ηγέτης των τζιχαντιστών, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημόσια για τις εξελίξεις, αν και το όνομά του προέρχεται από την περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραελ Κατς, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν στην καταστροφή στρατηγικών όπλων που απειλούν το Ισραήλ. Υπογράμμισε ότι το Ισραήλ σκοπεύει να δημιουργήσει μια «αμυντική ζώνη» στη Νότια Συρία για να αποτρέψει την εγκαθίδρυση τρομοκρατικών οργανώσεων. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί και στον συριακό στόλο, με βίντεο που επιβεβαιώνουν εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της Λατάκιας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε ότι η κατάληψη θέσεων από τις συριακές δυνάμεις στην ουδέτερη ζώνη είναι προσωρινή και ότι η Ιερουσαλήμ επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις με τις νέες δυνάμεις στη Συρία. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αν το νέο καθεστώς επιτρέψει στο Ιράν να επανασταθεί ή να μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά.
Η κατάσταση στη Συρία παραμένει τεταμένη, με πιθανές εστίες έντασης να αναδύονται και σε γειτονικές περιοχές, όπως ο Λίβανος και η Γάζα. Παρά τις προκλήσεις, η νέα κυβέρνηση που έχει εγκατασταθεί από τους τζιχαντιστές στη Δαμασκό δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής διάθεση να αντιδράσει στρατιωτικά στις ισραηλινές κινήσεις, πιθανόν λόγω άλλων επείγουσων προτεραιοτήτων που αντιμετωπίζει.
Η ουδέτερη ζώνη, γνωστή και ως Περιοχή Διαχωρισμού, έχει δημιουργηθεί για να διατηρεί τις ισραηλινές και συριακές δυνάμεις χωρισμένες, με την παρουσία περίπου 1.000 κυανόκρανων του ΟΗΕ. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.