Η νέα κυβέρνηση και οι προκλήσεις της
Ο κύριος διοικητής των μαχητών που ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, Αμπού Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, δήλωσε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε βασανιστήρια και δολοφονίες κρατουμένων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πρώην προέδρου θα διωχθούν. Πρόσθεσε ότι η απονομή χάριτος δεν είναι μια επιλογή.
«Θα τους καταδιώξουμε και ζητάμε από τις γειτονικές χώρες να παραδώσουν όσους έχουν διαφύγει εκεί, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε ο Γκολάνι μέσω του καναλιού Telegram της συριακής κρατικής τηλεόρασης.
Δικαιοσύνη και σταθερότητα
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή αν οι νέοι κυβερνήτες της Συρίας θα μπορέσουν να σταθεροποιήσουν τη χώρα και να αποφύγουν τη βία και την εκδίκηση, μετά από έναν 13χρονο εμφύλιο πόλεμο που έχει προκαλέσει σοβαρές θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρέσεις.
Ο Γκολάνι, του οποίου η οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) είναι σήμερα η πιο ισχυρή δύναμη στη Συρία, αντιμετωπίζει την πρόκληση να συνδυάσει τις απαιτήσεις των θυμάτων για δικαιοσύνη με την ανάγκη για αποφυγή βίας και εξασφάλιση διεθνούς βοήθειας.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος έχει αναλάβει την ηγεσία μιας προσωρινής διοίκησης, δήλωσε ότι στόχος του είναι να επαναπατρίσει εκατομμύρια πρόσφυγες, να προάγει την ενότητα και να παρέχει βασικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Οικονομικές προκλήσεις
Ωστόσο, η ανασυγκρότηση της Συρίας αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, καθώς η διαθέσιμη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη. «Στα ταμεία υπάρχουν μόνο συριακές λίρες, οι οποίες έχουν ελάχιστη αξία. Ένα δολάριο ΗΠΑ αγοράζει 35.000 από τα νομίσματά μας», δήλωσε ο Μπασίρ στην ιταλική εφημερίδα Il Corriere della Sera.
«Δεν έχουμε συνάλλαγμα και η κατάσταση με τα δάνεια και τα ομόλογα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οικονομικά, βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση», πρόσθεσε ο Μπασίρ, ο οποίος προηγουμένως διοικούσε μια μικρή περιοχή υπό την ηγεσία των ανταρτών στη βόρεια Συρία.
Η ανοικοδόμηση της χώρας είναι ένα τεράστιο έργο μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί, μεγάλες εκτάσεις της υπαίθρου έχουν ερημωθεί και η οικονομία έχει πληγεί από διεθνείς κυρώσεις.
Εκατομμύρια πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς, μετά από μία από τις μεγαλύτερες εκτοπίσεις της σύγχρονης εποχής.
Διεθνής αντίκτυπος
Οι ξένοι αξιωματούχοι προσεγγίζουν με προσοχή τους πρώην αντάρτες, καθώς η HTS, η οποία στο παρελθόν συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα, παραμένει χαρακτηρισμένη ως διεθνής τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ και άλλους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει σαφείς δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, να διευκολύνει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους όσους έχουν ανάγκη και να αποτρέψει τη Συρία από το να γίνει βάση για τρομοκρατία ή απειλή για τους γείτονές της.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους διάφορους Σύρους ηγέτες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα συνεργαστούν και ότι θα είναι σε θέση να εγγυηθούν μια ομαλή μετάβαση».