Ο γαλλο-συριακός δοκιμιογράφος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Firas Kontar, ζητά την ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την πτώση του Άσαντ, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας για όλους. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στη Le Monde.
Στο άρθρο του, ο Kontar αποκαλύπτει την απάνθρωπη σκληρότητα του Άσαντ, ο οποίος δεν υπολόγιζε ούτε τις αθώες ψυχές παιδιών, τα οποία κρατούσε φυλακισμένα από τη γέννησή τους σε κελιά χωρίς παράθυρα.
Η ιστορία ενός παιδιού που δεν γνώρισε ποτέ τον ουρανό
Ο Kontar περιγράφει μια συγκλονιστική ιστορία που μοιράστηκε ο αείμνηστος Μισέλ Κίλο (1940-2021), ο οποίος υπήρξε επί μακρόν αντίπαλος του καθεστώτος Άσαντ. Ο Κίλο αναφέρθηκε σε ένα 5χρονο παιδί που ζούσε με τη μητέρα του σε ένα απομονωμένο κελί χωρίς παράθυρα, αποκομμένο από τον έξω κόσμο. Γεννημένο και μεγαλωμένο στη φυλακή, το παιδί δεν είχε ιδέα για το τι είναι ο ουρανός ή τα πουλιά.
Ένας δεσμοφύλακας ζήτησε από τον Κίλο, που επίσης ήταν φυλακισμένος, να πει μια ιστορία στο παιδί. Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, τα δάκρυά μου τρέχουν για αυτό το παιδί, αλλά και για τον Μισέλ, ο οποίος πέθανε στις 19 Απριλίου 2021 στο Παρίσι, μακριά από τη Συρία που τόσο αγαπούσε. Ο Κίλο είχε ζητήσει να μην τον πηγαίνουν πια να δει το παιδί, καθώς ο πόνος ήταν ανυπόφορος, πιο έντονος από οποιοδήποτε βασανιστήριο. Ο πόνος αυτός τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή, και κάθε φορά που τον θυμόταν, τα δάκρυά του ήταν γεμάτα αγάπη για τη Συρία και τους ανθρώπους της.
Φυλακισμένοι για δεκαετίες, χωρίς δίκη
Στις 8 Δεκεμβρίου, όταν άνοιξαν τα κελιά της φυλακής Σαντνάγια, βρέθηκαν γυναίκες με τα παιδιά τους. Πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν γεννηθεί από βιασμούς που διαπράχθηκαν από τους δεσμοφύλακες. Σκέφτηκα αμέσως το παιδί στο οποίο ο Κίλο είχε προσπαθήσει να πει μια ιστορία, χωρίς επιτυχία: Πώς μπορείς να πεις μια ιστορία σε ένα παιδί που δεν ξέρει τι είναι ο ουρανός ή τα πουλιά; Κάθε φορά που απελευθερώνεται μια φυλακή στη Συρία, οι σκηνές είναι οι ίδιες: Άνθρωποι που ήταν φυλακισμένοι για δεκαετίες, μερικές φορές και για 40 χρόνια, χωρίς δίκη. Ανάμεσά τους βρίσκονται Σύροι όλων των θρησκειών και προελεύσεων – χριστιανοί, δρούζοι, αλαουίτες, Κούρδοι, σουνίτες – καθώς και Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι, Ιορδανοί κ.ά.
Ελπίζω ο Μισέλ να ήταν παρών για να παρακολουθήσει αυτή τη στιγμή της νεοαποκτηθείσας ελευθερίας μας. Ήταν χριστιανός που αγωνιζόταν κατά της τυραννίας του Άσαντ από τη δεκαετία του 1970, και η πίστη του δεν υπήρξε ποτέ το κέντρο της δέσμευσής του για τη Συρία. Ήταν πάνω απ’ όλα Σύρος, ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή θρησκευτικών διαφορών, και αποτελούσε προϊόν της πολυπολιτισμικής συριακής κοινωνίας. Γεννημένος στη Λατάκια, συνδέθηκε με αλαουίτες, σουνίτες, χριστιανούς και άλλες κοινότητες.
*Ο Μισέλ Κίλο ήταν Σύρος χριστιανός συγγραφέας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναγνωρισμένος ως ένας από τους κορυφαίους στοχαστές της συριακής αντιπολίτευσης.