Το Bloomberg αναφέρεται στη στάση που θα υιοθετήσει η Ομάδα των 7 (G7) σχετικά με τη Συρία, μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για 24 χρόνια.
Η κατάσταση στη Συρία είναι περίπλοκη μετά την ανατροπή του Άσαντ.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης, το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί, οι ηγέτες της G7 είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν μια νέα συριακή κυβέρνηση, εφόσον η μεταβατική διαδικασία διασφαλίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η G7 ελπίζει ότι όλες οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διακυβέρνηση της Συρίας θα αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τα δικαιώματα όλων των Σύρων, όπως προκύπτει από το σχέδιο δήλωσης που αναμένεται να εκδοθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.
G-7 leaders are willing to support a new Syrian government if the transition process respects the rule of law as well as religious and ethnic minorities https://t.co/qdgMKzNtt8
— Bloomberg (@business) December 10, 2024
Η Ομάδα των 7, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, επιθυμεί να δει την ασφαλή επιστροφή των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Άσαντ. Πολλοί από αυτούς βρήκαν καταφύγιο σε χώρες της Δύσης, όπως η Γερμανία, από την αρχή του πολέμου το 2011.
Η επικείμενη δήλωση αναμένεται να αναγνωρίσει τις οργανώσεις που ηγείται η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Μετά την κατάληψη της Δαμασκού, οι νέοι ηγέτες της Συρίας ανέθεσαν στον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με αναφορές της συριακής τηλεόρασης.
Ο ρόλος του Κατάρ
Το Κατάρ έχει αναπτύξει έναν πρώιμο δίαυλο επικοινωνίας με την HTS και άλλες οργανώσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος, δεν θα αποκτήσουν έδαφος στη Συρία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει την κατάσταση.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ντόχα, οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν ότι η προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ηρεμίας και η υποστήριξη των δημόσιων θεσμών της Συρίας. Επίσης, συμφώνησαν ότι το Κατάρ είναι το καταλληλότερο κράτος για να ηγηθεί αυτής της προσέγγισης, καθώς δεν αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Άσαντ μετά την επανένταξή του στον Αραβικό Σύνδεσμο πέρυσι.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, που διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Συρίας, είχε προηγουμένως ηγηθεί μιας κυβέρνησης που είχε δημιουργηθεί από την HTS το 2017 στη βόρεια συριακή πόλη Ιντλίμπ και σε άλλες περιοχές που ελέγχονταν από αυτήν την οργάνωση. Οι επαφές του με τους διπλωμάτες του Κατάρ αναμένονται να συνεχιστούν τις επόμενες 24 ώρες.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Συρία
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε μια περίοδο κατά την οποία το Ισραήλ προχωρά σε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, με στόχο την καταστροφή προμηθειών όπλων που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ισλαμιστές εχθρούς του εβραϊκού κράτους. Οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναφέρουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η αεροπορία τους, ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο στον περιφερειακό πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και, μέχρι την κατάπαυση του πυρός στα τέλη του περασμένου μήνα, εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Το Κατάρ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμεσολάβηση και την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ωστόσο οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετέχουν επίσης η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, παραμένουν σε αδιέξοδο, όπως καταλήγει το Bloomberg.