Η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία θα συνεχιστεί και μετά την πτώση του προεδρικού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής αποστολής που στοχεύει στην εξάλειψη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο στόχος των αμερικανικών στρατευμάτων
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο συνέδριο Reuters NEXT στη Νέα Υόρκη ότι «αυτά τα στρατεύματα βρίσκονται εκεί για έναν πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό λόγο, και όχι ως διαπραγματευτικό χαρτί». Επιπλέον, τόνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι παρούσες στη Συρία εδώ και πάνω από μια δεκαετία για να πολεμήσουν τον ISIS και ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την αποστολή».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων, ο Φάινερ επιβεβαίωσε: «Ναι».
Ο εμφύλιος, το ISIS και η πτώση του Άσαντ
Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το 2014 μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ, ιδρύοντας ένα ισλαμικό χαλιφάτο, προτού εκδιωχθεί από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέχρι το 2019. Στις 12 Μαρτίου, οι Σύριοι αντάρτες κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την πρωτεύουσα Δαμασκό, αναγκάζοντας τον Άσαντ να καταφύγει στη Ρωσία μετά από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου και πάνω από πέντε δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.
Η Ουάσινγκτον βλέπει τώρα τη στρατιωτική της παρουσία ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσει την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, αν και παραμένει ασαφές πώς θα αντιδράσουν οι νέοι κυβερνήτες της Συρίας στην αμερικανική παρουσία.
Πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την HTS
Η Ουάσινγκτον συνεχίζει να θεωρεί την σουνιτική μουσουλμανική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) ως τρομοκρατική οργάνωση. Η HTS ήταν η ηγετική δύναμη των ανταρτών που ανέτρεψαν τη 50χρονη κτηνώδη κυριαρχία του Άσαντ. Ο Φάινερ δήλωσε ότι «δεν υπήρξε καμία επίσημη αλλαγή στην πολιτική μας» σχετικά με αυτές τις ομάδες, προσθέτοντας ότι οι χαρακτηρισμοί βασίζονται σε πράξεις και όχι σε δηλώσεις.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «αρκετά εποικοδομητικά» ορισμένα σχόλια που έχουν γίνει από αυτές τις ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η Ουάσινγκτον θα περιμένει να δει αν αυτές οι δηλώσεις θα συνοδευτούν από δράση για την επίτευξη «αξιόπιστης, χωρίς αποκλεισμούς διακυβέρνησης για τη Συρία».
Οι ΗΠΑ σε επαφή με Συρία, Τουρκία και Ισραήλ
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στενές επαφές με την Τουρκία και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες είναι υπό κουρδική ηγεσία, από την πόλη Μανμπίτζ. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν για την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την πολιορκημένη πόλη Μανμπίτζ, σύμφωνα με πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο Κίρμπι ανέφερε επίσης ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε συνεχή επαφή με τις συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης και με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά από την ομάδα του για θέματα εθνικής ασφάλειας, ενώ ο σύμβουλός του Τζέικ Σάλιβαν θα επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο.
Τέλος, ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εμπλακεί σε οποιεσδήποτε ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία και ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι ενέργειές του είναι «προσωρινά μέτρα» για λόγους ασφαλείας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ότι ο συριακός λαός θα έχει τη δυνατότητα να καθορίσει το μέλλον του και ότι θα υπάρξουν εξελίξεις προς μια «καλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση».