10.9 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΘα επιδιώξει η Κάγια Κάλλας να αναστρέψει την αρνητική πορεία της ΕΕ...

Θα επιδιώξει η Κάγια Κάλλας να αναστρέψει την αρνητική πορεία της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Η Κάγια Κάλλας έχει δώσει μεγάλη σημασία στην δημόσια εικόνα της, προβάλλοντας τον εαυτό της μέσα από lifestyle περιοδικά, όπως το Anne&Stiil, με στόχο να καταλάβει ηγετικές θέσεις, όπως αυτές που κατέχει σήμερα στην ΕΕ. Τώρα που έχει φτάσει σε αυτές τις θέσεις, μπορεί να κάνει τη διαφορά προς όφελος εκατομμυρίων ανθρώπων;

Αναμφίβολα, η Εσθονή Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτικός στην ΕΕ.

Δύο μέτρα και σταθμά;

Ωστόσο, καλείται να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο γεμάτο κρίσεις και γεωπολιτικές προκλήσεις. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να αποδείξει τις υποτιθέμενες αυξημένες ευαισθησίες της σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία συγκεκριμένα μέτωπα, όπως τα θέτει ο Φίλιπ Νταμ, διευθυντής Προάσπισης της Ε.Ε. στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρώτον, η Κάλλας πρέπει να απαλλάξει την ΕΕ από τις αδυναμίες των ανταλλακτικών συμφωνιών, οι οποίες σχετίζονται με τη μεταναστευτική πολιτική και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, όπου η ΕΕ συχνά εκβιάζεται να σιωπήσει από αυταρχικά καθεστώτα.

Δεύτερον, η Κάλλας οφείλει να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της αξιοπιστίας της ΕΕ, η οποία πλήττεται από την εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών. Όπως ήταν αυστηρή απέναντι σε ηγέτες όπως οι Αλεξάντρ Λουκασένκο και Πούτιν, έτσι πρέπει να υψώσει τη φωνή της και για τις αυταρχικές πολιτικές χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ρουάντα και το Βιετνάμ.

Αυτή η διπλή στάθμιση είναι προφανής και στη Μέση Ανατολή, όπου η ΕΕ έχει καταδικάσει τα εγκλήματα της Χαμάς, αλλά δεν έχει αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο απέναντι στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ο ακτιβιστής επισημαίνει ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ, ενώ έχει ενεργοποιήσει πολλές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει σε κυρώσεις για να ασκήσει πιέσεις στο Τελ Αβίβ, ενώ έναντι της Ρωσίας έχει ενεργοποιήσει πολλαπλά κύματα κυρώσεων.

Τρίτον, η Κάλλας θα πρέπει να δείξει ακλόνητη υποστήριξη στους διεθνείς δικαστικούς θεσμούς. Αυτό περιλαμβάνει την έκκληση προς τα μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως του ποιον αφορούν, και να παρέχουν στο δικαστήριο συνεπή οικονομική υποστήριξη.

Επιπλέον, η Κάλλας πρέπει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ τηρεί τις υποχρεώσεις της σχετικά με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της συμβουλευτικής γνώμης για τις πολιτικές του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η Κάλλας θα πρέπει επίσης να αποδείξει διεθνώς ότι η ΕΕ προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά των Ουϊγούρων, οι οποίοι καταπιέζονται από τις πολιτικές του Πεκίνου. Ωστόσο, ο φόβος των αντιποίνων από την Κίνα, σε συνδυασμό με τις οικονομικές προτεραιότητες της ΕΕ, έχουν οδηγήσει σε σιωπή.

Τέλος, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας πρέπει να αναγνωρίσει ότι η απροθυμία της ΕΕ να ασχοληθεί δημόσια με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ενισχύσει τις κατασταλτικές πρακτικές τους.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της κας Κάλλας

Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα γραφής της Κάλλας δεν είναι ενθαρρυντικά. Κατά τη διάρκεια ακροάσεων στα μέσα Νοεμβρίου, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Χάνα Τζαλούλ έθεσε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ, στις οποίες η Κάλλας δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Η Τζαλούλ ζήτησε συγκεκριμένα να σταματήσουν οι διπλές στάθμες της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το Λίβανο, να ασκηθούν πιέσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και να ανασταλεί η Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ λόγω παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι απαντήσεις της Κάλλας ήταν απογοητευτικές. Για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι είναι υποστηρίκτρια του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα κατά των εγκλημάτων του Ισραήλ. Η ΕΕ δεν έχει καταφέρει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη, ενώ συνεχίζει να πιστεύει ότι τα χρήματα μπορούν να λύσουν τις κρίσεις, κάτι που είναι λάθος.

Αναφορικά με την κατηγορία περί δύο μέτρων και σταθμών, η Κάλλας αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ, ενώ έχει επιβάλει κυρώσεις σε άλλες χώρες.

Για τους εποικισμούς, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τους βίαιους εποίκους και ότι έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ωστόσο, οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να κατευθύνονται προς την κυβέρνηση που επιτρέπει αυτές τις παραβιάσεις.

Σχετικά με τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ, η Κάλλας τόνισε ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης θα πρέπει να είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν ανέφερε τίποτα για το εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ, παρά τις προειδοποιήσεις από Ευρωπαίους επιστήμονες σχετικά με τους κινδύνους από τη συνεργασία με την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία.

Η Κάλλας φαίνεται να υιοθετεί μια προσέγγιση που ονομάζεται «πραγματισμός με αρχές», αλλά οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο απογοητευτική.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο