10.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕκκλησίαΕπίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ-ΜΠΕ. 30/09 11:06

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΠΘ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πραγματοποίησε ομιλία στην Καβάλα, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο αρχιεπίσκοπος εξερεύνησε τη σχέση της Εκκλησίας με τη φύση και την ορθόδοξη θεολογία σχετικά με την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με την ύλη και τις φυσικές επιστήμες.

Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Καβάλα ύστερα από πρόσκληση του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Στεφάνου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εκατονταετηρίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία υπό τον τίτλο «Ο κόσμος ως έκπληξη», ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη θεολογία και τις φυσικές επιστήμες, επισημαίνοντας ότι η σημασία της ύλης για την Ορθόδοξη Εκκλησία προκύπτει από το γεγονός ότι ο Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ήρθε στη ζωή σε σάρκα και ύλη.

«Η έννοια της Σάρκωσης είναι κεντρικής σημασίας», τόνισε, αναφέροντας πως η σχέση του ανθρώπου με την ύλη έχει πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις στην ιστορία, μεταβαίνοντας από τη θεοποίηση της ύλης έως την πλήρη άρνησή της.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναδρομικά συνέκρινε τις απόψεις για την ύλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από τους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Όμηρος και ο Ησίοδος, και φτάνοντας μέχρι τους Ίωνες φιλοσόφους του 6ου αιώνα π.Χ., οι οποίοι αναζητούσαν την αληθινή φύση του κόσμου.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι οι αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, είχαν την τυπική άποψη ότι έπρεπε να ερευνήσουν τη λειτουργία του κόσμου αποδεχόμενοι μάλιστα κάποιες παραδοχές ως δεδομένες.

«Έχουν περάσει αιώνες και παρά τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια πανέγκαιρη απάντηση για την προέλευση του κόσμου ή την ακριβή λειτουργία της φύσης», δήλωσε.

Ο Ιερώνυμος επισήμανε ότι αν η ύπαρξη του Θεού μπορούσε να αποδειχθεί επιστημονικά, αυτό θα αναιρούσε τη θεϊκή του φύση. Για την Ορθόδοξη θεολογία, ο κόσμος είναι δημιούργημα ενός συγκεκριμένου Τριαδικού Θεού που είναι αγάπη και ελευθερία.

Ανέφερε ορισμένες αλλαγές στην αντίληψη περί δημιουργίας από τη μεσαιωνική εποχή μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας το πέρασμα από τις θεοκρατικές στην ανθρωποκεντρικές φιλοσοφίες.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας, καθώς η θεολογία εξετάζει τις ρίζες της δημιουργίας ενώ η επιστήμη ερευνά τη λειτουργία του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης, παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Πριν την τελετή, ο κ. Ιερώνυμος συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό Αποστόλου Παύλου, και επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, όπου παρακολούθησε ντοκιμαντέρ και εγκαινίασε έκθεση για τη Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο